Benieuwd naar de mogelijkheden?
Check onze veelgestelde vragen voor meer informatie over onze verhuurhypotheek. Wil je liever iemand spreken? Plan dan een vrijblijvend oriëntatiegesprek.
Een kamer verhuren aan je eigen kind om ze te helpen tijdens hun studie is natuurlijk hartstikke mooi. Maar het kan voor jou ook een slimme investering zijn. Zeker als je kinderen ook vrienden uitnodigen. Maar het is wel een keuze die je zomaar moet maken. We vertellen je er graag meer over.
Wil je een 2e huis kopen en verhuren? Grote kans dat je dat bedrag niet zomaar op je bankrekening hebt staan. Gelukkig zijn er oplossingen om financiering te regelen. Bijvoorbeeld een verhuurhypotheek. Dit lijkt heel erg op een ‘normale’ hypotheek, met een paar verschillen. Met een normale hypotheek mag je de woning niet zomaar verhuren, met een verhuurhypotheek wel.
Ook zijn de rentes gemiddeld iets hoger en zijn er aanvullende eisen aan het onderpand. Bijvoorbeeld het taxatierapport, waarin je de 'waarde in verhuurde staat' op moet laten nemen. Deze kan afwijken van de marktwaarde.
Bij een verhuurhypotheek zal je altijd eigen geld mee moeten nemen. In tegenstelling tot normale hypotheken, waar je 100% van de marktwaarde mag lenen, mag je bij de Dynamic Verhuurhypotheek tot 90% van de waarde in verhuurde staat lenen. De overige 10% (of meer) plus de kosten koper betaal je zelf.
Dat betekent niet dat je dat allemaal op je spaarrekening hoeft te hebben. Je kan ook de overwaarde in je bestaande woning opnemen om een 2e huis te kopen. Meer daarover lees je hier.
Daarbij moet je de hypotheeklasten kunnen dragen op je inkomen. Wat deze berekening een stukje gunstiger maakt, is dat de (verwachte) huurinkomsten van je studerende huurders (deels) bij je inkomen worden opgeteld.
Wil jij de aparte kamers in je woning verhuren aan mensen op aparte huurcontracten? Dat noemen we kamerverhuur. Veel geldverstrekkers stellen hier bepaalde voorwaarden aan. Bij Dynamic is kamerverhuur alleen toegestaan als er minimaal een familielid t/m de 2e graads in de woning woont, bijvoorbeeld een kind, zus of zwager. Derdegraads familie, zoals neven en tantes, mogen dan weer niet.
Zijn er nog meer dingen waar je rekening mee moet houden? Lees erover in ons blog ‘Als particulier een huis kopen om te verhuren’.
Zijn er dan nog andere regels verbonden aan een kamer verhuren aan je eigen kind? In principe wordt je kind behandeld als een ‘normale’ huurder. Let er wel op dat je een redelijk huurtarief vraagt. Wat is redelijk? De Belastingdienst gaat uit van de WOZ-waarde van de woning, en vindt 6% van de WOZ een redelijk huurtarief. Als je weinig, of geen huur vraagt, kan het gezien worden als een schenking door de fiscus. Daar kan je mogelijk over belast worden.
Hoe zit het verder met de belasting als ik een tweede huis koop? En hoe bepaal ik de huurprijs voor de vrienden van mijn kind? Je leest het in ons blog ‘Een tweede huis kopen en verhuren aan je kind – hoe werkt het?’
Is de woning die je wil verhuren een appartement? Dan kan het zijn dat je toestemming moet vragen aan de VvE voordat je mag verhuren. Soms zijn er aanvullende voorwaarden opgenomen, bijvoorbeeld dat er alleen aan een bepaalde groep verhuurd mag worden (bijvoorbeeld ouderen of studenten). Soms is het zelfs verboden middels de splitsingsakte. Lees deze akte goed door voordat je het appartement gaat verhuren.
Check onze veelgestelde vragen voor meer informatie over onze verhuurhypotheek. Wil je liever iemand spreken? Plan dan een vrijblijvend oriëntatiegesprek.