Als particulier een huis kopen: 3 overwegingenAls particulier een huis kopen: 3 overwegingen
Blog

Als particulier een huis kopen om te verhuren

3 overwegingen

Oscar VerheijenOscar Verheijen15 April 2019 at 05:20

Steeds meer mensen overwegen het kopen van een huis of appartement om deze particulier te verhuren. Misschien voor hun studerende kinderen. Misschien zijn het juist de kinderen die de woning van hun ouders kopen om deze aan ze terug te verhuren. Of juist als slimme manier om aan hun pensioenvoorziening te werken. Waarom je het ook doet, het kan een hele slimme aankoop zijn, maar er kunnen wel wat haken en ogen aan zitten. Wij leggen je uit waar je allemaal rekening mee houdt bij het kopen van een huis om te verhuren.

Mag ik zomaar een tweede huis kopen voor de verhuur?

Hypotheek op de woning om te verhuren

Veel geldverstrekkers nemen in de hypotheekakte op dat verhuur van de woning niet is toegestaan. Mede daarom zijn de zogenaamde verhuurhypotheken in het leven geroepen; een hypotheek speciaal bedoeld om een huis te kopen om te verhuren. De rentes liggen vaak ietsjes hoger dan die van eigen woning hypotheken, maar hierbij is verhuur wel toegestaan. Ook kamerverhuur is toegestaan, als 1 van de bewoners familie is t/m de 2e graads, bijvoorbeeld (schoon)ouders, (schoon)kinderen, grootouders of kleinkinderen.

Vergunning voor verhuur

In sommige gemeentes moet jij een vergunning hebben als je een huis wil kopen om te verhuren, of mag je de woning alleen verhuren aan iemand met huisvestingsvergunning. Vraag bij je gemeente naar meer informatie.

Soms is het zelfs verboden middels de splitsingsakte. Lees deze goed door voordat je het appartement gaat verhuren.

Vereniging van Eigenaren (VvE) bij een appartement particulier verhuren

Is de woning die je wil verhuren een appartement? Dan kan het zijn dat je toestemming moet vragen aan de VvE voordat je mag verhuren. Soms zijn er aanvullende voorwaarden opgenomen, bijvoorbeeld dat er alleen aan een bepaalde groep verhuurd mag worden (bijvoorbeeld ouderen of studenten. Soms is het zelfs verboden middels de splitsingsakte. Lees deze akte goed door voordat je het appartement gaat verhuren.

Hoe zit het met de belasting als ik een huis particulier ga verhuren?

Had je er op gerekend dat je gebruik kon maken van hypotheekrenteaftrek? Dat kan meestal niet. Als de woning je tweede koopwoning is, valt de woning in box 3 en betaal je er vermogensbelasting over, en kan je dus geen gebruik maken van hypotheekrenteaftrek. Wanneer de woning in box 3 valt, zijn de huurinkomsten overigens niet belast. Scheelt weer.

Ga voor meer informatie naar de pagina van de Belastingdienst over een tweede huis kopen voor de verhuur.

Zitten er regels aan de huurprijs verbonden?

Als je een woning gaat verhuren onder de liberalisatiegrens, zitten er regels verbonden aan de huurprijs. Je krijgt dan te maken met het puntensysteem. Valt de woning boven de liberalisatiegrens, en dus in de vrije sector, en is er in principe geen maximale huurprijs.

Hoe weet ik of mijn te verhuren huis boven de liberalisatiegrens valt?

Je kunt als verhuurder niet zomaar zeggen: ik vraag meer dan de liberalisatiegrens aan kale huur, dan heb ik geen last van dat puntenstelsel. Eerst moet de woning volgens de puntentelling voor zelfstandige woningen boven de liberalisatiegrens uit moeten komen, pas dan kan je zelf de huurprijs vaststellen. Hoeveel punten je woning krijgt, hangt onder meer af van de WOZ-waarde, de hoeveelheid vierkante meters, de aanwezigheid van buitenruimten en nog een aantal punten.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Check onze veelgestelde vragen voor meer informatie over onze verhuurhypotheek. Wil je liever iemand spreken? Plan dan een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Jelle Faber, specialist Verhuurhypotheken
Team Verhuur
Plan een gesprek