Als particulier een huis kopen om te verhuren: 3 overwegingenAls particulier een huis kopen om te verhuren: 3 overwegingen
Blog

Als particulier een huis kopen om te verhuren

3 overwegingen

Oscar VerheijenOscar Verheijen15 April 2019 at 05:20

Steeds meer mensen overwegen het: een huis kopen en verhuren. Misschien voor hun studerende kinderen. Misschien zijn het juist de kinderen die de woning van hun ouders kopen om deze aan ze terug te verhuren. Of juist als slimme manier om aan hun pensioenvoorziening te werken. Waarom je het ook doet, particuliere verhuur kan een hele slimme zet zijn, maar er kunnen wel wat haken en ogen aan zitten. Wij leggen je uit waar je allemaal rekening mee houdt (mee moet houden?) bij een huis kopen om te verhuren.

Een huis kopen en verhuren, mag dat zomaar?

Huis kopen voor verhuur – hypotheek

Veel geldverstrekkers nemen in de hypotheekakte op dat verhuur van de woning niet is toegestaan. Mede daarom zijn de zogenaamde verhuurhypotheken in het leven geroepen; een hypotheek speciaal bedoeld voor een huis kopen om te verhuren. De rentes liggen vaak ietsjes hoger dan die van eigen woning hypotheken, maar hierbij is verhuur wel toegestaan. Ook kamerverhuur is toegestaan, als 1 van de bewoners familie is t/m de 2e graads, bijvoorbeeld (schoon)ouders, (schoon)kinderen, grootouders of kleinkinderen.

Meer informatie over een 2e huis kopen en een kamer verhuren aan je eigen kind lees je in ons blog.

Mag ik mijn huis verhuren zonder vergunning?

In sommige gemeentes moet je een vergunning hebben als je een huis wil kopen om te verhuren, of mag je de woning alleen verhuren aan iemand met een huisvestingsvergunning. Vraag bij je gemeente naar meer informatie.

Soms is het zelfs verboden middels de splitsingsakte. Lees deze goed door voordat je het appartement gaat verhuren.

Vereniging van Eigenaren (VvE) bij een appartement particulier verhuren

Is het tweede huis dat je wil verhuren een appartement? Dan kan het zijn dat je toestemming moet vragen aan de VvE voordat je mag verhuren. Soms zijn er aanvullende voorwaarden opgenomen, bijvoorbeeld dat er alleen aan een bepaalde groep verhuurd mag worden (bijvoorbeeld ouderen of studenten). Soms is het zelfs verboden middels de splitsingsakte. Lees deze akte goed door voordat je het appartement gaat verhuren.

Particuliere verhuur - hoe zit het met de belasting?

Had je er op gerekend dat je gebruik kon maken van hypotheekrenteaftrek? Dat kan meestal niet. Als de woning je tweede koopwoning is, valt de woning in box 3 en betaal je er vermogensbelasting over, en kan je dus geen gebruik maken van hypotheekrenteaftrek. Wanneer de woning in box 3 valt, zijn de huurinkomsten overigens niet belast. Scheelt weer.

Ga voor meer informatie naar de pagina van de Belastingdienst over een tweede huis kopen voor de verhuur.

Zitten er bij een tweede huis verhuren regels aan de huurprijs verbonden?

Als je een huis gaat verhuren onder de liberalisatiegrens, zitten er regels verbonden aan de huurprijs. Je krijgt dan te maken met het puntensysteem. Valt de woning boven de liberalisatiegrens, en dus in de vrije sector, en is er in principe geen maximale huurprijs.

Een tweede huis verhuren - hoe weet ik of deze boven de liberalisatiegrens valt?

Je kunt als verhuurder niet zomaar zeggen: ik vraag meer dan de liberalisatiegrens aan kale huur, dan heb ik geen last van dat puntenstelsel. Eerst moet de woning volgens de puntentelling voor zelfstandige woningen boven de liberalisatiegrens uit komen, pas dan kan je zelf de huurprijs vaststellen. Hoeveel punten je woning krijgt, hangt onder meer af van de WOZ-waarde, de hoeveelheid vierkante meters en de aanwezigheid van buitenruimten.

Een optie om je verhuurwoning deels te financieren is door overwaarde op je huidige huis beschikbaar te maken. Meer weten? Lees ons blog ‘De overwaarde van je huis gebruiken voor een tweede woning om te verhuren’.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Check onze veelgestelde vragen voor meer informatie over onze verhuurhypotheek. Wil je liever iemand spreken? Plan dan een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Team Verhuur
Plan een gesprek

Kan ik je ergens mee helpen?