Meer over je maximale Dynamic Verhuurhypotheek berekenen
Dat kan om verschillende redenen interessant zijn. Voor meer financiële vrijheid bijvoorbeeld, of voor oudedagvoorziening als ondernemer. Voor je studerende kind of juist als kind om een woning voor je ouders kopen en deze aan hen terug verhuren. Misschien kunnen je ouders op deze manier de overwaarde in hun huis gebruiken tijdens hun pensioen. Maar dan moet het rekensommetje wel kloppen. Hoe doe je dat, jouw maximale verhuurhypotheek berekenen? Daar helpen we je graag bij.
Verschil maximale verhuurhypotheek berekenen en 'normale' hypotheek berekenen
Als je een huis wil kopen om te verhuren, kan je een deel hiervan financieren met een verhuurhypotheek. Maar omdat je zelf niet in de woning gaat wonen, is deze hypotheek anders dan een reguliere hypotheek. Zo kan je bijvoorbeeld maar 80% van de waarde in verhuurde staat financieren. De overige 20%, plus de kosten koper zijn voor jouw rekening. Ook zijn de rentes voor verhuurhypotheken anders. Dat maakt je maximale verhuurhypotheek berekenen ook iets anders.
Heb je overwaarde op je eigen woning, en wil je deze gebruiken voor je verhuurhypotheek? Dat kan ook.
In andere opzichten lijkt een verhuurhypotheek heel erg op een normale hypotheek. Om je maximale verhuurhypotheek te berekenen wordt er gekeken naar je persoonlijke situatie, je inkomen en financiële verplichtingen en de waarde van de woning (in verhuurde staat). Met de Dynamic Verhuurhypotheek kan je ook de toekomstige huurinkomsten deels meenemen als inkomen. Hiervoor hanteren wij twee berekeningen: de basisberekening en maatwerkberekening.
Meer hierover lees je op deze speciale informatiepagina over de verschillende methodes die wij gebruiken wanneer we een verhuurhypotheek berekenen.
Wil je beginnen met je maximale verhuurhypotheek berekenen?
Het is handig als je al een woning op het oog hebt, maar dat hoeft niet. Weet je de marktwaarde in verhuurde staat nog niet? Gebruik dan de vraagprijs als richtlijn. Die geeft vaak al een goed beeld van wat er mogelijk is.
Let op: de waarde in verhuurde staat is meestal anders dan de gewone marktwaarde. Dit komt omdat er bij verhuur ook wordt gekeken naar zaken zoals de verhuurbaarheid en de huurprijs van een woning. Om de waarde in verhuurde staat vast te stellen, heb je een gevalideerd taxatierapport nodig van een erkende taxateur.
Meer over de taxatie van een verhuurwoning lees je hier.
Weet je de huurprijs nog niet precies? Geen probleem. Vul dan een geschat huurtarief in, zodat je toch alvast een idee krijgt van je mogelijkheden.
Meer weten over onze verhuurhypotheek?
Bekijk onze veelgestelde vragen of plan een gesprek in om vrijblijvend je plannen te bespreken met een van onze aangesloten verhuurhypotheek-adviseurs.
