Als ondernemer oudedagsreserve opbouwen? Koop een huis om te verhurenAls ondernemer oudedagsreserve opbouwen? Koop een huis om te verhuren
Blog

Als ondernemer oudedagsreserve opbouwen? Koop een huis om te verhuren

Oscar VerheijenOscar Verheijen12 February 2020 at 09:00

Als ondernemer moet je zelf je oudedagsreserve opbouwen. Voor sommigen is dat best een uitdaging. Want waar kies je voor? Je hebt verschillende mogelijkheden. Heb je al nagedacht over een huis om te verhuren?

Zo kan je bijvoorbeeld geld wegzetten binnen je onderneming (een zogenaamde oudedagsreserve). Je kan privé voor je pensioen sparen via een lijfrente, misschien heb je mazzel en kan je je bedrijf verkopen voor een flinke verkoopwinst. Deze winst kan je voor een gunstige belastingbehandeling omzetten naar een stakingslijfrente. Maar er is nog een interessante, iets tastbaardere optie: een huis kopen om te verhuren. Daar vertellen we je graag wat meer over.

Oudedagsreserve opbouwen als ondernemer - huis kopen om te verhuren

Voordelen

Als ondernemer oudedagsreserve opbouwen door een huis kopen om te verhuren biedt een aantal voordelen. Je hebt er bijvoorbeeld meteen plezier van, omdat je direct huurinkomsten ontvangt.

Deze (in de meeste gevallen onbelaste) inkomsten kan je boven op je eigen inkomen tellen of gebruiken om een spaarpot op te bouwen. Jouw keuze. Bovendien kan je de huurprijs indexeren, waardoor je huurinkomsten elk jaar iets hoger kunnen worden. Zo volgt je pensioenpotje de inflatie.

Nadelen

Natuurlijk zijn er ook risico’s wanneer je als ondernemer oudedagsreserve opbouwt door een huis te kopen om te verhuren. De huizenmarkt kent natuurlijk zo zijn grillen. Wie weet wat de huizenprijzen de komende jaren doen?

Juist, niemand.

Daarbij krijg je te maken met huurders, die soms heel vriendelijk zijn, maar ook voor overlast kunnen zorgen. Huurders zijn in beginsel goed beschermd in Nederland.

Tot slot heb je als verhuurder de plicht om groot onderhoud te plegen. Hier moet je wel een goede buffer voor hebben.

Hoe zit het met de belasting van je oudedagsreserve?

Wanneer je niet zelf woont in je tweede woning en je er geen extra inspanning voor levert, valt de woning fiscaal gezien in box 3. Over de waarde van de woning betaal je dan als ‘overige onroerende zaak’ belasting. Hoeveel dat precies is, is afhankelijk van de WOZ-waarde. In ieder geval zijn de huurinkomsten die je ontvangt uit een box 3 woning niet belast.

Maak je bijvoorbeeld een bed & breakfast van de woning, dan valt deze weer in een andere box.

Kosten die gemoeid zijn met de koop en financiering van een box 3 woning (zoals de rente) zijn helaas niet aftrekbaar.

Oudedagsreserve opbouwen als ondernemer - Een huis kopen met een verhuurhypotheek

Waarschijnlijk heb je goed gespaard als ondernemer, maar om je gehele pensioen in één keer in een woning te stoppen? Dat is misschien een beetje riskant.

Een verhuurhypotheek biedt daarin een oplossing. Deze is namelijk speciaal bedoeld voor particulieren die een huis willen kopen voor de verhuur.

Particulier betekent dat je t/m 4 woningen voor de verhuur bezit. Koop je er meer, dan word je gezien als professioneel belegger.

Wat is een verhuurhypotheek?

Een verhuurhypotheek lijkt in beginsel op een hypotheek voor eigen bewoning, met een paar essentiële verschillen. Zo mag de woning waar een verhuurhypotheek op is gevestigd permanent verhuurd worden. Dit is bij normale hypotheken meestal niet zo.

De rentes zijn gemiddeld wel een stukje hoger en er worden aanvullende eisen gesteld aan het onderpand en de aanvrager. Welke eisen dit zijn verschillen per geldverstrekker.

Denk aan het taxatierapport, waarin de 'waarde in verhuurde staat' opgenomen moet worden. Deze wijkt vaak af van de gebruikelijke marktwaarde.

Eigen geld bij een verhuurhypotheek

Bij hypotheken voor eigen bewoning kan je vooralsnog 100% van de waarde van de woning financieren. Bij verhuurhypotheken is dat niet zo. Je hebt altijd eigen geld nodig voor de hypotheek en de bijbehorende kosten. Hoeveel dat is, verschilt per verstrekker.

Met de Dynamic Verhuurhypotheek kan je tot 90% van de waarde van de woning in verhuurde staat financieren, bij de rest is dit lager.

Met een hypotheek zijn natuurlijk hypotheeklasten gemoeid. Deze lasten kan je gelukkig (deels of geheel) betalen met de huurinkomsten die je ontvangt. Zo lossen je huurders in feite je hypotheek af.

Na de looptijd van de hypotheek heb jij een afbetaalde woning, waar je mee kan doen wat je zelf wil: verkopen of aanhouden om elke maand lekker huurinkomsten te ontvangen.

Heb je vragen over hoe jij het beste pensioen kunt opbouwen? Bespreek deze met een pensioenadviseur.

Laat je adviseren over een verhuurhypotheek

Is een huis kopen om te verhuren voor jou interessant om als ondernemer oudedagsreserve op te bouwen? Dan is de Dynamic Verhuurhypotheek misschien iets voor jou. Bij ons vind je scherpe rentes, die je tot wel 30 jaar vast kan zetten. Zo ben je voor lange tijd verzekerd van een gunstige rente.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Check onze veelgestelde vragen voor meer informatie over onze verhuurhypotheek. Wil je liever iemand spreken? Plan dan een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Team Verhuur
Plan een gesprek