undefinedJe woning verhuren, hoe werkt dat precies?
Blog

Je woning verhuren, hoe werkt dat precies?

Eline GeerdesEline Geerdes21 September 2020 at 10:00

Je hebt besloten om je woning te verhuren. Bijvoorbeeld omdat je in het buitenland gaat wonen, of omdat je bij je partner in gaat trekken en jouw huis leeg komt te staan. Of misschien omdat je al meerdere woningen in je bezit hebt en besluit er één te verhuren. Redenen genoeg, maar wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij het verhuren van je woning? We zetten een paar belangrijke punten voor je op een rijtje.

Verhuren woning – regels en wetgeving

Het is belangrijk je goed in te lezen in de belangrijkste wetten en regels op het gebied van woningverhuur. Je hebt namelijk, net als je toekomstige huurders, een aantal rechten en plichten waaraan je je moet houden.

Huurbescherming

Huurders in Nederland hebben huurbescherming. Dit betekent dat je als verhuurder je huurders niet zomaar uit je verhuurwoning kan zetten.

Afhankelijk van hoe lang een huurder al ergens woont, hebben zowel verhuurder als huurder te maken met een wettelijk vastgelegde opzegtermijn.

Sociale huur of vrije sector

Het is belangrijk om na te gaan of de woning die je wil verhuren een sociale-huurwoning of een vrije sector woning is.

Bij sociale huur geldt een maximale huurprijs voor de woning, die wordt bepaald door het puntensysteem (hierover later meer). In de vrije sector geldt het puntensysteem niet en is er dus ook geen maximale huurprijs.

Laten we er niet van uit gaan, maar als er onenigheid ontstaat tussen jou en je huurders gaat de kwestie in het geval van de sociale huurwoning naar de Huurcommissie. Behoort je woning tot de vrije sector, dan moet de rechtbank ingeschakeld worden.

VvE

Als jouw verhuurwoning een appartement is, krijg je (hoogstwaarschijnlijk) te maken met een Vereniging van Eigenaren (VvE). Er zijn bij een VvE al een hoop regels opgesteld over het gehele appartementencomplex, dus zorg altijd dat je deze regels naleeft. Kijk in ieder geval eerst of je het appartement überhaupt mag verhuren volgens de betreffende VvE.

Wil je meer weten over het verhuren van een appartement? Lees ons blog ‘Een appartement kopen en verhuren’.

Lokale huurwetgeving

Naast de algemene wetgeving omtrent verhuur, zijn er op sommige plekken (bijvoorbeeld in grote steden) ook nog extra regels. In sommige gemeentes moet je bijvoorbeeld een vergunning hebben als je een woning wil verhuren.

Vraag dus altijd goed na bij de gemeente of er iets afwijkt van de nationale wetgeving.

Verhuren woning – Huurprijs vaststellen

Als verhuurder van een sociale-huurwoning kan je niet zomaar je eigen huurprijs bepalen. Hoeveel huur je mag vragen, hangt af van de zogenaamde puntentelling (ook wel Woningwaarderingsstelsel genoemd).

De kwaliteit van een huurwoning wordt in punten weergeven; elk onderdeel van de woning wordt gewaardeerd en krijgt punten. Al deze punten bij elkaar opgeteld levert een maximale huurprijs op.

De huurliberalisatiegrens bepaalt of een woning een sociale-huurwoning of een woning in de vrije sector is. Wanneer de huurprijs onder de huurliberalisatiegrens (in 2020 is dit €737,14) valt, betreft het een sociale-huurwoning en bepaalt de puntentelling de huurprijs.

Ligt de huurprijs boven de liberalisatiegrens, dan valt de woning in de vrije sector en ben je niet afhankelijk van het puntensysteem. Je kan het wel als leidraad gebruiken, maar de huurprijs wordt hier voornamelijk beïnvloed door de kwaliteit van de woning, de locatie en de stand van de woningmarkt.

Verhuren woning – Huurprijs verhogen

Als je na enige tijd de huurprijs van je woning wil verhogen, moet je je aan een aantal regels houden.

Bij een sociale huurwoning mag de huur na verhoging niet uitkomen boven de maximale huur van een woning zoals vastgesteld door het puntensysteem. Jaarlijks wordt op 1 juli het maximale verhogingspercentage vastgesteld door de overheid.

In de vrije sector moet de jaarlijkse verhoging van te voren in het huurcontract worden opgenomen. Wanneer een huurder uit je woning vertrekt, mag je als verhuurder de huurprijs conform de marktprijs op dat moment verhogen voor nieuwe huurders.

Als verhuurder moet je de huurverhoging aankondigen in een schriftelijk voorstel aan de huurder. Ook moet de huurder dit tenminste twee maanden voor de ingangsdatum van de huurverhoging ontvangen.

Verhuren woning – Huurders

Misschien heb je al huurders voor je verhuurwoning op het oog, bijvoorbeeld (vrienden van) je kinderen of je ouders. Als dit niet het geval is, zijn er op het internet genoeg partijen die verhuurders in contact kunnen brengen met huurders. Veel gemeentes in Nederland zijn zeer gewild om in te wonen, dus het zal waarschijnlijk niet veel moeite kosten om huurders te vinden.

Wil je meer weten over een huis verhuren aan je kind(eren)? Lees ons blog ‘Een 2e huis kopen en een kamer verhuren aan je eigen kind’.

Verhuren woning – De Verhuurhypotheek

Als je een woning koopt om te verhuren, komt daar in veel gevallen een hypotheek bij kijken. In het geval van woningverhuur is hier de ‘verhuurhypotheek’ voor in het leven geroepen. Dit lijkt voor het grootste gedeelte op een ‘normale’ hypotheek, maar wijkt op het belangrijkste punt af: met een verhuurhypotheek mag je de woning verhuren.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Check onze veelgestelde vragen voor meer informatie over onze verhuurhypotheek. Wil je liever iemand spreken? Plan dan een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Team Verhuur
Plan een gesprek