Een appartement kopen en verhurenEen appartement kopen en verhuren
Blog

Een appartement kopen en verhuren

Eline GeerdesEline Geerdes1 September 2020 at 10:00

Steeds meer mensen doen het: een appartement kopen en dan verhuren. Zeker in grote steden is het populair en is de vraag groot. Maar waar moet je allemaal op letten als je een appartement gaat kopen en verhuren? Wat zijn de regels, de kosten en de verschillen met een ‘normale’ woning? We zetten het voor je op een rijtje.

Appartement verhuren – regels

Naast alle regels die komen kijken bij het kopen van een ‘normale’ verhuurwoning, zijn er bij appartementen nog wat extra zaken om rekening mee te houden.

Erfpacht

Als je een appartement koopt in een grote stad, bestaat de kans dat deze niet op eigen grond staat. Dit houdt in dat de gemeente het appartement bij de bouw niet aan de aannemer heeft verkocht, maar deze ‘verhuurt’ aan de (toekomstige) eigenaren.

Om gebruik te maken van deze grond betaal je een jaarlijkse bijdrage. Dit heet erfpachtcanon. Het kan voorkomen dat het voor bepaalde tijd is afgekocht. Dan ligt het eigendom van de grond nog steeds bij de gemeente, maar betaal je voor de duur van de afkoop geen kosten.

Tegenwoordig kan je er ook voor kiezen om de erfpacht eeuwigdurend af te kopen. Dan is de grond technisch gezien niet van jou, maar hoef je geen canon meer te betalen.

Als je te maken hebt met erfpacht, kan je er als verhuurder voor kiezen om dit (of een gedeelte ervan) mee te nemen in de huurprijs.

Vereniging van Eigenaren (VvE)

Vrijwel alle appartementencomplexen in Nederland hebben een eigen VvE. Hier komt meer bij kijken dan je in eerste instantie zou denken.

Allereerst heeft de VvE de verantwoordelijkheid om een financiële reserve op te bouwen. Hier betaal jij als eigenaar van het appartement een bijdrage voor. De overkoepelende naam hiervan is servicekosten en deze worden niet meegenomen in je hypotheekberekening. Je kan er dus voor kiezen om deze kosten op te nemen in de huurprijs.

Ook is de VvE verantwoordelijk voor onderhoud van het appartementencomplex. Het is ook belangrijk dat de VvE actief is, anders financieren de meeste geldverstrekkers het onderpand niet.

MJOP

De VvE zorgt voor een MJOP (Meerjarenonderhoudsplan). Dit is een rapport waarin alle gemeenschappelijke zaken van de VvE worden vermeld. Hieronder vallen in ieder geval het dak en de gevel, maar vaak ook de kozijnen en het trappenhuis. De kosten van het onderhoud aan deze delen van het complex worden in het MJOP per onderdeel benoemd.

Met dit overzicht kan het bestuur van de VvE de bijdrage berekenen die elk lid moet afdragen.

Een MJOP is niet altijd verplicht, maar wel wenselijk voor veel geldverstrekkers. Als er geen MJOP is, moet de VvE jaarlijks ten minste 0,5% van de herbouwwaarde van het gebouw reserveren. Hier moet de geldverstrekker dan een schriftelijke verklaring van ontvangen.

Appartement verhuren – kosten

Over de kosten die komen kijken bij het kopen en verhuren van een woning schreven wij al eerder. Ben je hier benieuwd naar? Lees ons blog.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Check onze veelgestelde vragen voor meer informatie over onze verhuurhypotheek. Wil je liever iemand spreken? Plan dan een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Team Verhuur
Plan een gesprek