Huis verhuren? [Overzicht kosten verhuur woning]Huis verhuren? [Overzicht kosten verhuur woning]
Blog

Huis verhuren? [Overzicht kosten verhuur woning]

Eline GeerdesEline Geerdes21 August 2020 at 14:00

Een huis kopen om te verhuren - het lijkt haast een kans die je niet kan laten lopen, toch? Je maakt huurders blij met een fijn huis om in te wonen en jezelf blij met huurinkomsten. Toch is het niet zo simpel als het in eerste instantie lijkt en is het een beslissing waar je goed over na moet denken. Er komen namelijk een hoop zaken (en vooral kosten) kijken bij de verhuur van een woning. We zetten de belangrijkste kosten graag voor je op een rijtje.

Kosten koper

Ook als je een woning koopt om te verhuren heb je te maken met kosten koper. Dit is een eenmalige kostenpost, waaronder bijvoorbeeld de kosten voor de notaris, het taxeren van de woning, advieskosten en de afsluitkosten voor een hypotheek vallen.

Financiering – kosten verhuur woning

Het is bij geen enkele verstrekker mogelijk een verhuur woning volledig te financieren.

Bij de Dynamic Verhuurhypotheek kan je bijvoorbeeld tot 90% van de marktwaarde in verhuurde staat lenen. Dit betekent dus dat je altijd eigen geld moet inleggen.

Verbouwen - kosten verhuur woning

Het kan voorkomen dat een woning nog niet optimaal is voor de verhuur. In dat geval kan je besluiten de woning te verbouwen. Hoe mooier het huis, hoe bewoonbaarder het wordt en hoe hoger het huurbedrag.

Een verbouwing kost natuurlijk geld, maar dit kan voor de toekomst wel een goede investering zijn.

Beheer – kosten verhuur woning

Het beheer van de woning of het vinden van huurders kan je overlaten aan een verhuurmakelaar, maar hier betaal je natuurlijk wel voor. Je kan er ook voor kiezen om dit zelf te doen.

Vind je het bijvoorbeeld leuk om zelf je huurders te zoeken en contact met ze te hebben? Of heb je al ervaring met het verhuren van woningen? Dan neem je dit gewoon voor eigen rekening.

Klinkt dit echter als te veel werk en besteed je dit liever uit? Dan is het een goed idee om een verhuurmakelaar in te schakelen. Deze weet ook precies waar hij op moet letten en kan je veel gedoe besparen.

De gemiddelde verhuurmakelaar rekent één keer de maandhuur voor zijn diensten. Daarnaast worden er soms nog aanvullende kosten in rekening gebracht, dus het is handig om van tevoren een vergelijking van verschillende verhuurmakelaars te maken.

Je goed laten adviseren voordat je een woning koopt om te verhuren kan in ieder geval geen kwaad.

Onderhoud – kosten verhuur woning

Bij onderhoudskosten kan je bijvoorbeeld denken aan schilderwerk of een nieuwe ketel. Deze kosten kan je van tevoren al plannen.

Maar er kunnen zich ook onverwachte kosten opdoen, zoals bijvoorbeeld een lekkage.

Het is handig om vóór het kopen van een woning een bouwkundig rapport op te laten stellen, zodat eventuele gebreken aan het huis boven water komen.

Verder is het natuurlijk altijd handig om een potje achter de hand te hebben voor onvoorziene kosten, aangezien deze kosten voor jou als verhuurder zijn en niet voor je huurders.

Verzekeringen – kosten verhuur woning

Alleen als je de woning gemeubileerd verhuurt, zorg je als verhuurder zelf voor de inboedelverzekering. Bij de verhuur van een leegstaande woning zorgen je huurders hier in principe zelf voor.

De opstalverzekering komt wel altijd voor jouw rekening.

Gemeentelijke belastingen

De jaarlijks terugkerende gemeentelijke belastingen (afvalstoffenheffing, rioolbelasting en onroerendgoedzaakbelasting) zijn voor jou als verhuurder.

Je kan deze wel doorberekenen aan je huurders, maar zorg er in dat geval voor dat deze afspraken duidelijk en transparant zijn.

Vereniging van Eigenaren (VvE)

Wanneer je een appartement verhuurt, dan behoort het complex vaak tot een Vereniging van Eigenaren.

Hiervoor betaal je een bepaald bedrag per maand waar de kosten voor groot onderhoud van worden betaald.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het schilderen van de voordeur van het portiek, of het schoonmaken van het gemeenschappelijke trappenhuis.

Leegstand – kosten verhuur woning

Het kan voorkomen dat je woning onverhoopt leeg komt te staan, bijvoorbeeld omdat huurders hebben opgezegd en je nog geen nieuwe hebt gevonden.

De aflossing van je hypotheek en de rente lopen dan wel gewoon door. Net als voor onvoorzien onderhoud is het handig om hier een buffer voor achter de hand te hebben.

Belastingdienst

Een tweede woning voor de verhuur wordt belast in box 3 (sparen en beleggen). De huurinkomsten die je ontvangt zijn netto inkomsten en hoeven dus niet bij de Belastingdienst te worden opgegeven.

Wel moet de waarde van de woning elk jaar opgegeven worden als bezit in box 3 en hierover betaal je wel belasting.

Wanneer je de woning anders gebruikt en er bijvoorbeeld een bed & breakfast van maakt, moeten deze kosten in box 1 worden opgegeven en betaal je er dus wel belasting over.

Let op: tijdelijke verhuur van je woning is niet toegestaan in combinatie met de Dynamic Verhuurhypotheek.

Laat je adviseren

Je ziet het. Bij de verhuur van een woning komen een hoop (extra) kosten kijken waar je misschien niet meteen aan zou denken. Toch kan het verhuren van een woning veel inkomsten opleveren en kan het dus erg interessant zijn.

Laat je goed adviseren door een hypotheekadviseur voordat je een woning koopt om te verhuren. Dit zal je in ieder geval al een hoop onvoorziene kosten besparen.

Heb je al een woning op het oog die je wil verhuren? Bereken direct hoeveel je kan lenen.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Check onze veelgestelde vragen voor meer informatie over onze verhuurhypotheek. Wil je liever iemand spreken? Plan dan een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Team Verhuur
Plan een gesprek