Je vastgoed financieren – mogelijke opties voor woningverhuur Je vastgoed financieren – mogelijke opties voor woningverhuur
Blog

Je vastgoed financieren – mogelijke opties voor woningverhuur

Eline GeerdesEline Geerdes11 November 2020 at 14:00

Vastgoedfinanciering is, ondanks de hoge huizenprijzen, nog steeds zeer gewild. Het kopen en verhuren van een woning blijft in trek. Er komen ook steeds meer aanbieders die je kunnen helpen bij het financieren van deze woningen. Voordat je naar je lokale bank rent is het een goed idee om eerst te duiken in de verschillende mogelijkheden op het gebied van vastgoedfinanciering van verhuurwoningen. We vertellen je er graag meer over.

Vastgoed financieren – als particulier of als professional

De wereld van vastgoedfinanciering is al redelijk oud (je gaat naar de bank en vraagt een lening aan), maar sinds een aantal jaren is er een grote opkomst van nieuwe spelers die zich specifiek richten op particulieren.

Wij zijn ook zo’n speler. Wij geloven namelijk dat je geen professionele vastgoed-handelaar hoeft te zijn om een verhuurwoning te kopen.

In vastgoed investeren als particulier werkt als volgt:

Vastgoed financieren als particulier

Om te beginnen is er een aantal vereisten wanneer je vastoed financiert als particulier; niet iedereen kan zomaar een woning kopen om te verhuren.

Particuliere vastgoedfinanciering – de regels

Eigenlijk wordt er naar hetzelfde gekeken als bij een eigen woning hypotheek. Zo moet je financieel gezond zijn om een hypotheek af te kunnen sluiten.

Waarschijnlijk neem je voor je vastgoed een extra hypotheek. De lasten die hierbij komen kijken zijn vergelijkbaar met een normale hypotheek. Het is dus belangrijk dat je een regulier en bestendig inkomen hebt dat dit toelaat.

Het reguliere inkomen moet voldoende zijn om behalve de hypotheeklasten ook alle andere kosten van levensonderhoud te kunnen betalen. Dit betekent dat je er bijvoorbeeld een vakantie van zou kunnen betalen, als je dat wilt.

Particuliere vastgoedfinanciering – rente en voorwaarden

Bij een verhuur-/vastgoedhypotheek liggen de rentes gemiddeld iets hoger dan bij een eigen woning hypotheek. Daarnaast worden er aanvullende eisen gesteld aan het onderpand en de aanvrager.

Wat deze eisen precies zijn verschilt per geldverstrekker, maar denk bijvoorbeeld aan een afwijkend taxatierapport waarop de ‘waarde in verhuurde staat’ vermeld moet worden.

De rentes zijn voor particuliere vastgoedinvesteerders vaak lager dan voor professionals.

Daarnaast heb je als particulier de optie om de rente 30 jaar vast te zetten, wat in principe bij professionals niet kan. Dit zorgt ervoor dat je voor de gehele looptijd gewoon verzekerd bent van een prima rente (als je bij Dynamic sluit sowieso), en loop je niet het risico op plotselinge rentestijgingen.

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het verhuren van een tweede woning. Ben je hier benieuwd naar? Je leest erover in ons blog

Wanneer ben je professional?

Het kan zo zijn dat je, na het kopen en verhuren van je eerste verhuurwoning, de smaak te pakken hebt en meer woningen wil kopen om te verhuren.

Zolang je het kan betalen (of financieren) is er in principe geen probleem. Wel is het zo dat, wanneer je meer dan vier panden in bezit hebt, je wordt gezien als professional en er anders wordt gekeken naar je financiering.

Vastgoed financieren als professional

Professionele vastgoedfinanciering – veel meer vanuit zakelijk oogpunt

Wanneer je professioneel in vastgoed gaat investeren is het, nog meer dan als particulier, belangrijk dat je verstand hebt van zaken en rendement.

Het is inherent aan professioneel investeren in vastgoed dat je het vanuit een zakelijker oogpunt bekijkt. Woningen worden onderpanden, waar je rendement op wilt maken.

Natuurlijk is het belangrijk dat je niet uit het oog verliest dat het ook om mensen gaat, maar in principe ben je je brood aan het verdienen met deze woningen.

Professionele vastgoedfinanciering – kortere rentevastperiodes, sneller opschalen

Als succesvolle vastgoedprofessional ben je beter gefaciliteerd als je jouw portefeuille snel wilt opschalen. Dit komt onder andere door de kortere looptijden van de leningen.

Vastgoedfinanciering voor professionals gaat doorgaans maar tot zo’n 10 jaar. Daarna herfinancier je de portefeuille. Zijn je panden flink in waarden gestegen, dan heb je vermogen opgebouwd en kan je weer een nieuw pand kopen.

Professionele vastgoedfinanciering – grotere portefeuilles

Het is gebruikelijker in de wereld van vastgoed professionals om in één keer meerdere woningen op te kopen.

Dit gaat om grotere bedragen, maar de potentiële inkomsten liggen dan dus ook hoger. Het wordt dan ook meer als bedrijfsmatig gezien.

Vastgoed financieren bij Dynamic

Als je geïnteresseerd bent in een hypotheek voor vastgoed als particulier, dan is de Dynamic Verhuurhypotheek misschien iets voor jou. Bij ons financier je tot 90% van de waarde in verhuurde staat en vind je scherpe rentes die je tot 30 jaar vast kan zetten.

De Dynamic Verhuurhypotheek is alleen voor bestemd voor particulieren. Wanneer je al vier panden in je bezit hebt en een vijfde pand wil aanschaffen, wordt dit gezien als zakelijke belegging en kan je (nog) niet bij Dynamic terecht.

Twijfel je nog? In ons blog 'Als particulier een huis kopen om te verhuren' leggen we uit wat er allemaal komt kijken bij het kopen en verhuren van je woning.

Laat je adviseren

Vastgoedfinanciering kan een zeer interessante optie zijn voor extra inkomsten, pensioenvoorziening als ondernemer of als belegging. Maar het is niet voor iedereen weggelegd. Laat je daarom goed adviseren door een gekwalificeerde hypotheek- of beleggingsadviseur voordat je de keuze maakt.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Check onze veelgestelde vragen voor meer informatie over onze verhuurhypotheek. Wil je liever iemand spreken? Plan dan een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Team Verhuur
Plan een gesprek