Hoe financier je de verhoogde overdrachtsbelasting van 2021 in je verhuurhypotheekHoe financier je de verhoogde overdrachtsbelasting van 2021 in je verhuurhypotheek
Blog

Hoe financier je de verhoogde overdrachtsbelasting van 2021 in je verhuurhypotheek

Oscar VerheijenOscar Verheijen10 February 2021 at 10:00

Op 1 januari 2021 verdween de overdrachtsbelasting voor starters en moeten kopers die niet zelf in de woning gaan wonen 8% overdrachtsbelasting betalen. Wat heeft dit voor gevolgen voor de particuliere vastgoedbelegger die een verhuurhypotheek heeft of wil? Hoe financier je het beste deze verhoogde overdrachtsbelasting? Wij leggen het uit.

De boodschap dat de overdrachtsbelasting omhoog ging voor mensen die een tweede woning wilde kopen, kwam even hard binnen. Wat dat voor invloed heeft op het rendement en de huurprijzen, beschreven we eerder in dit blog.

Maar wat heeft dat voor invloed op je verhuurplannen?

Spaargeld gebruiken voor je verhuurhypotheek

Als je voldoende eigen vermogen hebt is het een makkelijke optie om je spaargeld aan te breken voor de verhoogde overdrachtsbelasting. Maar als je meerdere panden aan wilt kopen kan het juist wenselijk zijn om liquide te blijven.

Welke opties heb je dan, als je niet direct uit eigen middelen de extra investering wilt of kunt ophoesten voor de verhoogde overdrachtsbelasting?

Overwaarde vrijmaken uit een andere woning

Niet iedereen weet dat overwaarde in je huis ook eigen vermogen is. Een goede optie is dus om dat geld vrij te maken. Voorwaarde hiervoor is natuurlijk dat je overwaarde hebt op je woning, maar het is een relatief eenvoudige optie.

Om de overwaarde in je woning vrij te maken ga je aan de hypotheek sleutelen, bijvoorbeeld door een verhoging of tweede hypotheek aan te vragen. Dat kan via je vertrouwde hypotheekadviseur, of bij sommige geldverstrekkers (zoals bijBouwe) kan je het ook zelf doen.

Hiervoor moet je wel opnieuw het hypotheekproces in. Je moet weer alle documenten aanleveren en je situatie wordt opnieuw beoordeeld. Als je nog steeds voldoet aan de eisen van de geldverstrekker, is de kans groot dat je de verhoging krijgt.

De vrijgekomen middelen kan je vervolgens besteden zoals je wilt. Bijvoorbeeld om de verhoogde overdrachtsbelasting voor je volgende verhuurwoning te financieren.

Meer over de overwaarde in je huis gebruiken om een tweede woning te financieren lees je hier.

Oversluiten van andere verhuurhypotheken

Een andere optie is het oversluiten van je (verhuur)hypotheek. Je gaat dan de gehele hypotheek bij een andere partij herfinancieren.

Stel je hebt al een aantal jaar een verhuurhypotheek op een woning waarvan de waarde is gestegen. Je hebt misschien ook al wat afgelost. Door deze hypotheek dan over te sluiten naar een andere geldverstrekker kan je de vrijgekomen overwaarde als apart leningdeel financieren, misschien nog een lager rentepercentage scoren, en weer een nieuwe woning financieren.

Let wel goed op dat je soms een boete moet betalen voor het vervroegd aflossen van je hypotheek.

Mede-investeerders zoeken voor je verhuurhypotheek

Een andere optie is natuurlijk om je krachten te bundelen met een andere investeerder. Zo kan je de lasten delen en op die manier alsnog een pand kopen.

Uiteraard moet je dan ook de inkomsten en andere lasten delen.

Bij Dynamic is het mogelijk om met maximaal drie mensen een verhuurhypotheek aan te vragen.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Check onze veelgestelde vragen voor meer informatie over onze verhuurhypotheek. Wil je liever iemand spreken? Plan dan een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Team Verhuur
Plan een gesprek