Koop een huis om te verhuren aan je ouders

Tot 90% van de waarde in verhuurde staat, tot 30 jaar rentevast

Familieverhuur is gewoon toegestaan

Eenvoudig aan te vragen. Vraag je eigen adviseur of plan een gesprek

 Plan een gratis gesprek

Wat is de Dynamic Verhuurhypotheek?

Een huis verhuren aan je ouders

Met de Dynamic Verhuurhypotheek maken we het mogelijk om als consument een woning te verhuren aan je ouders.

Ouderen worden gestimuleerd om langer zelfstandig te blijven wonen. Maar het geld om de woning bestendig te maken voor een oude dag zit vast in het huis. Jij kan de oplossing bieden door het huis van je ouders te kopen en deze aan hen te verhuren. Extra interessant is het voordeel dat er te behalen valt via verschillende schenkconstructies binnen de familie.

Bespreek met je adviseur of een huis kopen om te verhuren voor jou een goede stap is. Als het iets voor jou is, vind je bij ons een verhuurhypotheek met goede voorwaarden en een eenvoudig aanvraagproces.

Meer weten over het kopen van een huis om te verhuren als particulier? Lees ons blog.

Bekijk video

Stappenplan

Hoe vraag je een Dynamic Verhuurhypotheek aan?

1

Aanvragen

Lees je goed in over wat er allemaal komt kijken bij een woning om te verhuren. Is het voor jou de juiste keuze en heb je een woning op het oog? Plan dan een gratis oriëntatiegesprek in, of vraag je eigen adviseur de Dynamic Verhuurhypotheek voor je aan te vragen.

2

Aanbod

Op basis van onze eerste checks op je inkomen en identiteit ontvang je een rente-aanbod. Je hebt drie weken de tijd om deze te accepteren. Ga je akkoord met de rente? Dan nemen we je aanvraag in behandeling, en is het geld vier maanden voor je gereserveerd tegen de afgesproken rente.

3

Afronden

Wij controleren de documenten die je samen met je adviseur aanlevert. Voldoet alles aan onze voorwaarden? Dan bieden wij je de offerte aan. Tevreden met het aanbod? Tijd om deze te ondertekenen!

Risico's

Wanneer kan je beter geen Dynamic Verhuurhypotheek aanvragen?

Soms is het simpelweg geen verstandige keuze om een woning te kopen om te verhuren. Er zijn tenslotte ook nadelen en risico’s aan verbonden.

Lees hier meer over de risico’s en gevolgen die horen bij het kopen van een woning om te verhuren.

Productkenmerken

Voor wie is de Dynamic Verhuurhypotheek?

Het afsluiten van een Dynamic Verhuurhypotheek kan bijvoorbeeld interessant zijn voor:

  • Mensen die hun eigen woning verhuren en een nieuw huis kopen
  • Mensen die een woning kopen om te verhuren
  • Ervaren particuliere beleggers die als consument een woning kopen om te verhuren
  • Ouders die een woning kopen voor hun (studerende) kinderen
  • Kinderen die een woning kopen voor hun ouders
  • Het aanvragen van een verhoging op de bestaande hypotheek

Hoogte van de verhuurhypotheek

Hoeveel je persoonlijk maximaal kan lenen hangt af van je inkomen en (verwachte) huurinkomsten en de waarde van de woning. We verstrekken leningen tot € 1.000.000, tot 80% van de waarde in verhuurde staat. Verbouwingen kan je tot maximaal 20% van de waarde in verhuurde staat meefinancieren.

Onderpanden

Het is mogelijk om maximaal vier woningen om te verhuren aan te kopen bij Dynamic.

Wil je meerdere panden tegelijkertijd financieren? Bekijk dan onze pagina over meerluiken voor meer informatie.

De marktwaarde in verhuurde staat van het onderpand moet minimaal €100.000 bedragen.

Let op! De Dynamic Verhuurhypotheek is alleen bedoeld voor consumenten. Wanneer je meer dan 4 woningen om te verhuren in eigendom hebt zien wij je niet meer als consument, maar als professional. Professionals kunnen geen Dynamic Verhuurhypotheek aanvragen.

Rentevastperiode, looptijd en hypotheekvorm

  • De volgende rentevastperiodes zijn mogelijk: 1, 3, 5, 10, 15, 20, 30 jaar (indien beschikbaar) en variabel. Niet alle rentetarieven zijn altijd beschikbaar voor nieuwe klanten. Bestaande klanten kunnen altijd uit alle rentes kiezen.
  • De minimale looptijd van de verhuurhypotheek is 10 jaar, de maximale looptijd 30 jaar.
  • Maximaal 50% van de waarde in verhuurde staat mag aflossingsvrij zijn.

Inkomen

Bij het toetsen van je hypotheekaanvraag kijken we onder andere of je de hypotheeklasten gedurende de looptijd kan dragen, rekening houdend met jouw inkomen en dat van een eventuele partner. Net als bij een reguliere woninghypotheek.

Je kan (verwachte) huurinkomsten meenemen in de maximale hypotheekberekening voor de Dynamic Verhuurhypotheek. In principe gaan we hiervoor uit van het laagste van de markthuur (zoals vastgesteld in een gevalideerd taxatierapport) of de huurinkomsten uit een getekend huurcontract. Als de woning nog niet verhuurd is, rekenen we met 50% van de markthuur.

Voor elke andere woning in je bezit die niet als hoofdverblijf gebruikt wordt, worden de (gesaldeerde) lasten en inkomsten meegenomen in de berekening. Bruto huurinkomsten worden verminderd met 20% exploitatiekosten. Vervolgens halen wij hiervan de financieringslasten af.

Maatwerkberekening

Als de hypotheek volgens de basisberekening niet passend is, is het mogelijk om (onder voorwaarden) een maatwerkberekening toe te passen. In deze berekening tellen we de huurinkomsten op bij de maximale financieringslast in plaats van ze op te tellen bij het toetsinkomen. Hierdoor kan in veel gevallen de maximale hypotheekberekening hoger uitvallen. Deze aanvragen beoordelen we op individuele basis.

Voor meer informatie over onze maatwerkberekening, plus een rekenvoorbeeld, bekijk deze pagina.

Belangrijke documenten

Voor je verhuurhypotheek aanvraag.

Overzicht van documenten die belangrijk zijn voor je aanvraag:

De Verhuurhypotheek Acceptatiehandleiding

De regels waarop wij de beslissing om Verhuurhypotheken te verstrekken baseren.

  PDF ◾ 874.883 kb

Benodigd papierwerk

Zo min mogelijk.

Om je aanvraag voor een Dynamic Verhuurhypotheek te verwerken, hebben we ten minste de volgende documenten van je nodig:

Identificatie

  • Kopie van een geldig identiteitsbewijs

Inkomen

Vermogen

  • Het meest recente overzicht van eigen middelen (bankafschrift, niet meer dan drie maanden oud)
  • Een overzicht van eigen middelen van minimaal drie maanden eerder (bankafschrift)
  • Een bewijs van overige financiële verplichtingen
  • (indien sprake is van een schenking) een schenkingsovereenkomst
  • Een overzicht en bewijs van inkomen uit eigen vermogen en lopende financiële verplichtingen (kasstroomoverzicht)

De woning

  • Getekende koopovereenkomst van de woning die je wilt financieren
  • Taxatierapport niet ouder dan 6 maanden, die voldoet aan onze eisen
  • (indien van toepassing) Het verbouwingsplan
  • (indien van toepassing) Huurcontract(en) met een bankafschrift waaruit de huurinkomsten van de afgelopen 3 maanden

Verzekering

  • Overlijdensrisicoverzekering voor het bedrag boven 80% van de marktwaarde van de woning. Dit geldt als je voldoet aan deze voorwaarden:
    • Je bent 70 jaar of ouder
    • Jouw inkomen is nodig voor het verkrijgen van de lening
  • Polis of acceptatiebevestiging van de overlijdensrisicoverzekering

Een meer uitgebreide lijst van eisen en voorwaarden die we stellen vind je in onze Acceptatiehandleiding (zie Belangrijke documenten).

Veelgestelde vragen

Beantwoord.

Hoe worden mijn huurinkomsten uit huur meegenomen?

We maken hierbij verschil tussen de kale huurinkomsten uit de te financieren woning en kale huurinkomsten uit andere woningen. Ook is het belangrijk of we gebruik maken van de basis- of maatwerkberekening. Het eerste verschil leggen we hieronder uit. Voor meer informatie over de verschillende berekening kan je op onze speciale pagina hierover bekijken.

Huurinkomsten te financieren woning Hier hangt het of er een getekend huurcontract is. Wil je weten wat dit precies betekent voor de hoogte van de huurinkomsten die we meenemen? Kijk dan in onze acceptatiehandleiding bij hoofdstuk 4.8. Huurinkomsten.

Huurinkomsten overige woningen De huurinkomsten worden eerst verminderd met exploitatielasten. Hoeveel van de huurinkomsten we mee kunnen nemen hangt ook af van de last die er tegenover staat. Wanneer de lasten hoger zijn dan inkomsten dan houden we rekening met deze last, en andersom. In onze acceptatiehandleiding kun je in hoofdstuk 4.8.2. Overige woningen hier meer over lezen. Daarnaast kun je op de website onze vormvereisten vinden. Hier kun je terugvinden welke documenten wij ten minste nodig hebben om deze inkomsten te kunnen beoordelen.

Welke voorwaarden zitten er aan een taxatierapport

Bij een verhuurhypotheekaanvraag lever je altijd een taxatierapport aan. Om zeker te weten dat dit rapport aan onze eisen voldoet, maak je gebruik van een taxatierapport van Dynamis of een gevalideerd taxatierapport. Gevalideerd betekent dat het rapport is uitgebracht door tussenkomst van een gecertificeerd instituut dat een overeenkomst heeft met- en geregistreerd is bij Stichting Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT).

Ga je verbouwen? Dan moeten in het rapport zowel de marktwaardes voor als na verbouwing vermeld worden. Uit het rapport blijkt wat je gaat verbouwen.

Kunnen de huurders van het te financieren pand ook familie zijn?

Dit mag zeker familie zijn. Bijvoorbeeld je studerende kinderen of je ouders.

Verhuur je de woning aan je kind en wonen er ook andere studenten? Dan kan je te maken hebben met kamerverhuur (een huurcontract per kamer). Dit is alleen toegestaan als er een familielid t/m de 2e graad in de woning woont.

De familiegraden:

  • Eerstegraads: (schoon)ouders, (schoon)kinderen.
  • Tweedegraads: (stief)broers, (stief)zussen, kleinkinderen, opa's, oma's, schoonzussen, zwagers.
  • Derdegraads (kamerverhuur niet toegestaan): ooms, tantes, neven, nichten, overgrootouders, achterkleinkinderen.

In andere situaties is kamerverhuur niet toegestaan.

Let op! In sommige gemeentes is het verplicht een vergunning te hebben voor kamerverhuur. Het is je eigen verantwoordelijkheid om deze te regelen voordat je een aanvraag doet.

Kan ik in elke stad in Nederland een woning kopen met een Verhuurhypotheek?

Je kan een Dynamic Verhuurhypotheek aanvragen voor elke courante woning. Er zijn natuurlijk wel een aantal voorwaarden die wij stellen aan onderpanden. Deze vind je in onze Acceptatiehandleiding.

Hoeveel eigen geld moet ik meenemen?

Je kan maximaal 80% van de getaxeerde woningwaarde in verhuurde staat lenen met de Dynamic Verhuurhypotheek. De overige 20% moet je dus minimaal aan eigen geld meenemen, plus de kosten koper. Benieuwd of je een Dynamic Verhuurhypotheek kan krijgen? Neem contact met ons op.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Check onze veelgestelde vragen voor meer informatie over onze verhuurhypotheek. Wil je liever iemand spreken? Plan dan een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Team Verhuur
Plan een gesprek