Een woning kopen om te verhuren kan een slimme investering zijn, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Soms is het simpelweg geen verstandige keuze. Hieronder bespreken we een aantal mogelijke risico’s die je goed moet overwegen voordat je een verhuurhypotheek afsluit.
Mogelijke risico's
Je moet al het benodigde geld lenen
Zonder financiële buffer loop je grote risico’s. Wat als je de eerste maanden geen huurder vindt? Of als de huurder de huur niet betaalt? En wat doe je bij onverwachte reparaties? De lasten lopen door, ook als de inkomsten achterblijven. Als je zulke tegenslagen niet kan opvangen, is dit waarschijnlijk niet de juiste keuze voor jou.
Je kent je rechten en plichten als verhuurder van een woning niet
Als verhuurder ben je verantwoordelijk voor goed onderhoud, zoals schilderwerk of het vervangen van installaties. De overheid heeft een duidelijk overzicht van veelvoorkomend onderhoud aan huurwoningen gemaakt.
Ook moet je rekening houden met huurbescherming: je mag niet zomaar de huur opzeggen. Dat geldt voor zowel sociale huur als vrije sector. Lees meer over de rechten van de huurder via het Juridisch Loket. Heb je hier geen tijd of zin in en wil je het beheer ook niet uitbesteden, dan is dit misschien niet de juiste stap voor jou.
Je hebt geen goed besef van de financiële risico’s
Een verhuurhypotheek is een flinke financiële verplichting. Wat als de huurinkomsten lager zijn dan verwacht? Of als de rente stijgt na je rentevaste periode? En wist je dat woningprijzen tijdens de vorige crisis met 25% zijn gedaald? Kun jij zo’n waardedaling aan? Denk goed na of deze onzekerheden bij jou passen.
Daarnaast kan de overheid regels veranderen die invloed hebben op de vrije huursector – met gevolgen voor je rendement of de waarde van de woning.
Je inkomen is niet stabiel
Je inkomen is belangrijk bij het afsluiten van een verhuurhypotheek. Maar wat als je werkloos wordt, arbeidsongeschikt raakt, of bijna met pensioen gaat? Denk ook aan de gevolgen als je in de toekomst een hypotheek voor een eigen woning wilt aanvragen: de lasten van je verhuurhypotheek tellen dan mee bij de berekening van je maximale leencapaciteit.
De huurinkomsten kunnen lager uitvallen dan verwacht
Zelfs als je een huurder hebt, kunnen de inkomsten lager zijn dan je dacht. Bijvoorbeeld als de huurder de huur aanvecht of weigert te betalen. In dat geval heb je misschien juridische hulp nodig, terwijl je hypotheeklasten gewoon doorlopen. Je moet er dan voor zorgen dat je dit financieel kunt opvangen.
Disclaimer
Let op: bovenstaande lijst is niet compleet. Iedere situatie is anders. Bespreek jouw persoonlijke situatie en risico’s daarom altijd met een financieel adviseur. Als consument heb je bovendien een onderzoeksplicht: verdiep je in de risico’s van het verhuren van een woning en het afsluiten van een verhuurhypotheek.
Dynamic (Credit Financieringen B.V.) verstrekt hypotheken, geen beleggingsadvies. De waarde van een woning en de huurinkomsten kunnen veranderen. Maak daarom altijd een weloverwogen keuze.