Soms is het simpelweg geen verstandige keuze om een woning te kopen om te verhuren. Er zijn tenslotte ook nadelen en risico’s aan verbonden. We bespreken een aantal van de mogelijke risico's hieronder.
Mogelijke risico's
Je moet al het benodigde geld lenen
Het is zeer onverstandig om geen buffers tot je beschikking te hebben als je wil gaan investeren in een woning om te verhuren. Want wat gebeurt er als je de eerste 6 maanden geen huurder vindt? En wat als er onverwachte gebreken optreden of de huurder niet betaalt? De lasten stapelen snel op.
Als je zulke tegenslagen niet kan opvangen, is dit waarschijnlijk niet de juiste keuze voor jou.
Je kent je rechten en plichten als verhuurder van een woning niet
Als verhuurder heb je veel verantwoordelijkheden, rechten en plichten. Zo zal je de woning goed moeten onderhouden. Denk hierbij aan buitenschilderwerk en reguliere controle op (en eventueel vervangen van) de technische installaties. De overheid heeft een duidelijk overzicht van veelvoorkomend onderhoud aan huurwoningen gemaakt.
Huurbescherming vrije sector en sociale huur
Ook heeft een huurder recht op huurbescherming, waardoor je niet zomaar de huur op kan zeggen, zowel in de vrije sector als sociale huur. Lees meer over de rechten van de huurder via het Juridisch Loket.
Een investering in een woning om te verhuren vraagt een zekere betrokkenheid. Zie je hier tegenop, kan of wil je het niet uitbesteden, dan is het geen juiste keuze voor jou.
Je hebt geen goed besef van de risico’s
Als je niet volledig begrijpt wat je jezelf op de hals haalt met een investering in een woning om te verhuren, is het voor jou misschien niet de juiste stap. Je gaat immers grote financiële verplichtingen aan voor de lange termijn, hier zijn risico’s aan verbonden. De huurinkomsten kunnen lager uitvallen dan verwacht. Ook kunnen de rentes dusdanig gestegen zijn tijdens je rentevastperiode, dat wanneer je rentevastperiode afloopt en we je een nieuw aanbod doen, de maandlasten flink stijgen. En er zijn meer risico’s.
Wist je bijvoorbeeld dat de vastgoedprijzen met 25% zijn gedaald in de afgelopen crisis? In een neergaande markt kan het zijn dat je jouw pand moet verkopen voor minder dan wat jij ervoor betaald hebt. Kan jij deze onzekerheid aan? Zorg ervoor dat je zeker weet dat dit bij jou past. Bespreek het uitgebreid met je adviseur.
Ook kan de overheid ingrijpen in de ‘vrije huursector’. Dit kan nadelige gevolgen hebben op het rendement en de waarde van de woning.
Je inkomen is niet stabiel
Wij financieren de woning om te verhuren in eerste instantie op basis van je inkomen. Het kan natuurlijk gebeuren dat je werkloos of arbeidsongeschikt raakt. Misschien staan er andere ingrijpende veranderingen te gebeuren, zoals een aankomend pensioen. Denk goed na over deze risico’s, en laat je goed adviseren over de bestendigheid van je inkomen.
Ben je van plan om in de toekomst financiering voor een volgende eigen woning aan te vragen, hou er dan rekening mee dat de lasten van een Dynamic Verhuurhypotheek invloed hebben op je toetsinkomen.
De huurinkomsten kunnen lager uitvallen dan verwacht
Huurders hebben recht op huurbescherming, ook in de vrije sector. Huurbescherming betekent ook dat je als verhuurder soms onzekerheid hebt over de huurder en huurinkomsten. Zo kan de huurder de huurprijs aanvechten. Bijvoorbeeld wanneer de woning als vrije sector-huurwoning wordt verhuurd, terwijl deze eigenlijk onder de liberalisatiegrens valt. Ook kan er een conflict ontstaan wanneer je de huurprijs verhoogt boven de in het huurcontract afgesproken prijs. Voor dit soort conflicten kan de Huurcommissie ingeschakeld worden. Het kan zijn dat je hiervoor juridische kosten moet maken.
Als de relatie tussen jou en je huurder dusdanig verslechtert, kan het er toe leiden dat de huurder stopt met de huur te betalen. Vanwege huurbescherming is het echter niet eenvoudig om de huur stop te zetten. Ongeacht of je in deze situatie verkeerd hebt gehandeld, moet je juridische kosten maken om deze situatie op te lossen. De hypotheeklasten stoppen echter niet als er geen huurinkomsten zijn. Hier moet je een buffer voor hebben.
Disclaimer
Let op, deze lijst met risico's is niet uitputtend. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de mogelijke risico's en gevolgen. Bespreek de risico’s en de specifieke mogelijke gevolgen die zich in jouw situatie voor kunnen doen ook met jouw adviseur zodat je goed kan beoordelen of je die risico’s kan en wenst te lopen. Daarnaast heb je als consument een onderzoeksplicht naar de risico's die horen bij het kopen van een woning om te verhuren en/of het aangaan van een verhuurhypotheek.
De waarde van de woning en de huuropbrengsten kunnen fluctueren. Dynamic (Credit Financieringen B.V.) verstrekt hypotheken, geen beleggingsadvies. Wees je daarom bewust van de risico’s en maak een weloverwogen beslissing.