Je koophuis verhuren - regels voor jou als verhuurderJe koophuis verhuren - regels voor jou als verhuurder
Blog

Je koophuis verhuren – regels voor jou als verhuurder

Eline GeerdesEline Geerdes20 October 2020 at 15:00

Heb je besloten je koophuis te verhuren? Besef dan goed dat er een aantal regels zijn om je aan te houden. Daarnaast komt er ook aardig wat bij kijken. Wij zetten alle informatie graag voor je op een rijtje.

Koopwoning verhuren - regels voor kopen en financieren verhuurwoning

Toestemming geldverstrekker

Een koopwoning verhuren mag niet zomaar. In de meeste gevallen zal er in de hypotheekvoorwaarden staan dat je hier toestemming van de geldverstrekker voor nodig hebt.

Een verhuurhypotheek is hier een uitkomst voor. Deze lijkt op een normale woninghypotheek, met als grootste verschil dat je met een verhuurhypotheek de woning juist wel mag verhuren.

Eigen geld

Je verhuurwoning volledig financieren is bij geen enkele geldverstrekker mogelijk. Bij de meeste geldverstrekkers kan je een groot deel (bij de Dynamic Verhuurhypotheek tot 90%) financieren, maar je zal altijd eigen geld in moeten leggen.

Taxatiewaarde in verhuurde staat

De waarde van een verhuurwoning wordt ook wel ‘waarde in verhuurde staat’ genoemd. In het taxatierapport van een verhuurwoning wordt, naast alle factoren van een eigen woning, ook nog eens naar de huuropbrengsten van de woning gekeken. Deze spelen in dit geval ook een rol bij het bepalen van de waarde van de woning. Een taxatierapport voor een verhuurwoning ziet er dus anders uit dan die van een normale woning.

Wil je meer weten over het laten taxeren van een verhuurwoning? Je leest erover op onze informatiepagina.

Koopwoning verhuren - regels en vergunningen

Toestemming gemeente

Als je een koophuis gaat verhuren heb je in veel gevallen toestemming van de gemeente nodig. Afhankelijk van het contract en de verhuurperiode kan het zijn dat je toestemming moet krijgen voor verhuur of een vergunning aan moet vragen.

De meeste regels gelden voor alle gemeenten, maar iedere gemeente is vrij om van het beleid af te wijken. Neem dus altijd eerst contact op met de gemeente, voordat je besluit je woning te verhuren.

VvE

Als je verhuurwoning een appartement is, krijg je te maken met een Vereniging van Eigenaren (VvE). Bij sommige VvE’s is het niet toegestaan om woningen te verhuren. Check dus ook altijd bij de desbetreffende VvE of je mag verhuren, voordat je de woning koopt.

Ben je van plan een appartement te verhuren? Wij schreven erover in ons blog.

Koophuis verhuren – regels voor verhuurder

Wettelijke eisen huurcontract

Heb je een huurder gevonden? Dan kan je en huurovereenkomst of huurcontract opstellen.

Zet hierin in ieder geval de NAW gegevens van de huurder(s), de ingangsdatum, de huurprijs (inclusief ofwel exclusief gas/water/licht), de eventuele borgsom, de duur van het contract en wanneer de huurverhoging plaats zal vinden.

Door een goed en duidelijk huurcontract op te stellen kan je eventuele onduidelijkheden of onenigheid met je huurders voorkomen.

Koophuis verhuren – regels over de huurprijs

Bedenk of je een sociale huurwoning of een woning in de vrije sector wil gaan verhuren. Het opmaken van de huurprijs verschilt in deze gevallen.

De huurliberalisatiegrens bepaalt of een woning een sociale-huurwoning of een woning in de vrije sector is. Wanneer de huurprijs onder de huurliberalisatiegrens (in 2020 is dit €737,14) valt, betreft het een sociale-huurwoning en bepaalt het puntensysteem de huurprijs.

Dit puntensysteem, ook wel woningwaarderingsstelsel genoemd, geeft de kwaliteit van de huurwoning aan. Elk onderdeel van de woning wordt gewaardeerd en krijgt punten, welke bij elkaar opgeteld een maximale huurprijs opleveren.

In de vrije sector geldt het puntensysteem niet en is er dus ook geen maximale huurprijs. Je bent dus vrij om je huurprijs zelf te bepalen. Bij het bepalen van de huurprijs hou je hier vooral rekening met de locatie, de stand van de woningmarkt en de kwaliteit van de huurwoning.

Koopwoning verhuren: het onderhoud

Je bent als verhuurder verplicht om de woonruimte in goede staat aan je huurder(s) aan te bieden. Ook zal je noodzakelijke reparaties zelf uit moeten (laten) voeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lekkages aan het dak, of onderhoud van de CV ketel.

Kleine reparaties, zoals een kapotte lamp of een afgebroken sleutel in het slot, zijn dan weer niet voor jouw rekening. Hiervoor is de huurder zelf verantwoordelijk.

Respecteer de privacy van je huurder

Het klinkt misschien overbodig, maar het is belangrijk dat je huurders zich prettig voelen in hun eigen huis. Ook al ben jij de eigenaar van de woning, het is niet de bedoeling dat je te pas en te onpas het huis binnen wandelt. Sterker nog, dit is verboden. Huurders mogen hun ruimte afsluiten zonder dat jij er als verhuurder in kan komen.

Het kan natuurlijk wel voorkomen dat je als verhuurder langs moet komen voor inspectie. Geef in dit geval altijd aan waarom dit is en wanneer je langs zal komen. Als je huurders het niet eens zijn met deze inspectie, hoeven ze hier aan mee te werken. Een goede band opbouwen met je huurders kan daarom nuttig zijn om dit soort situaties te voorkomen.

Zie je het zitten, jouw koophuis verhuren? Bereken direct hoeveel je kan lenen.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Check onze veelgestelde vragen voor meer informatie over onze verhuurhypotheek. Wil je liever iemand spreken? Plan dan een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Team Verhuur
Plan een gesprek