Benieuwd naar de mogelijkheden?
Check onze veelgestelde vragen voor meer informatie over onze verhuurhypotheek. Wil je liever iemand spreken? Plan dan een vrijblijvend oriëntatiegesprek.
Je hypotheek oversluiten naar een verhuurhypotheek is een slimme manier om eventuele verhuurplannen te realiseren, als je van plan bent een nieuwe woning te kopen.
Je omzeilt op deze manier de verhoogde overdrachtsbelasting voor verhuurders, je weet alles over de woning die je gaat verhuren en je bespaart een hoop gedoe – je bent immers toch al bezig met een hypotheekaanvraag. Hoe dat precies werkt, en waar je allemaal over na moet denken, vertellen we graag.
Natuurlijk! Bij normale woninghypotheken geldt in meeste gevallen de regel dat je de woning niet mag verhuren. Maar, als je de hypotheek oversluit naar een verhuurhypotheek, geldt deze regel niet meer. De verhuurhypotheek is immers bedoeld voor de verhuur.
Voor je nieuwe eigen woning sluit je gewoon weer een normale hypotheek af, zoals je inmiddels gewend bent.
Uiteraard geldt voor beide hypotheken dat je de lasten van beide hypotheken moet kunnen dragen in de nieuwe situatie.
Heb je de rente vastgezet? Dan kan het zijn dat je een vergoedingsrente moet betalen voor het oversluiten. Hoe hoog die ‘boeterente’ is, kan je bij je hypotheekverstrekker opvragen. Deze vergoedingsrente mag je bij Dynamic meefinancieren in de hypotheekaanvraag.
Je normale hypotheek omzetten naar een verhuurhypotheek (en een nieuw huis kopen) start je met twee hypotheekaanvragen; je gaat je huidige hypotheek oversluiten naar een verhuurhypotheek, voor je nieuwe woning vraag je een nieuwe ‘normale’ hypotheek aan.
Uiteraard is hier van belang dat je voldoende financiële ruimte hebt voor twee hypotheken. Een paar factoren die van belang zijn: 1) hoeveel overwaarde je op je bestaande woning hebt, 2) hoeveel je kan lenen voor je nieuwe huis op basis van je inkomen en de waarde van de woning, 3) hoeveel leenruimte je op basis van je inkomen overhoudt voor je verhuurhypotheek en 4) of je de lasten van beide hypotheken kunt dragen op je inkomen (aangevuld met de (verwachte) huurinkomsten).
Verschil normale met hypotheek met verhuurhypotheek Een verhuurhypotheek lijkt op een 'gewone' woninghypotheek, met enkele verschillen. Zo mag je met een verhuurhypotheek de woning permanent verhuren, met een normale hypotheek niet. Vakantieverhuur, zoals via Airbnb, valt hier niet onder. Verhuurhypotheken zijn doorgaans iets duurder qua rente, en de eisen en documenten die je aan moet leveren zijn iets anders.
Je maximaal haalbare verhuurhypotheek kan je berekenen met onze online rekentool. Je vult hier je inkomen, woonlasten en andere financiële verplichtingen in. Bij woonlasten kan je je huidige woonlasten gebruiken, of een schatting maken van je nieuwe woonlasten.
Natuurlijk kan je ook nog spelen met hoeveel overwaarde je inbrengt in beide hypotheken, om te kijken hoe je de laagste rentelasten kunt realiseren. Heb je hierbij hulp nodig? Dan is het verstandig een hypotheekadviseur in te schakelen. Kom eenvoudig in contact met een onafhankelijke adviseur door onderaan dit blog 'Plan een gesprek' te klikken.
Los van de vraag of het voor jou haalbaar is om twee hypotheken af te sluiten, is het ook nog de vraag of je hypotheek omzetten naar een verhuurhypotheek financieel verstandig is.
Met andere woorden, hou je er wat aan over? Of kost het alleen maar geld en loop je onnodig risico?
Deze rekensom hangt voor een groot deel af van de vergoedingsrente die je moet betalen. Is die te hoog, moet je je afvragen of het verstandig is om te doen.
Verder is het interessant om een rendementsberekening te maken van de extra inkomsten tegenover de extra kosten die je gaat maken.
Hiernaast bouw je natuurlijk met deze tweede woning vermogen op, omdat je de verhuurhypotheek aflost en de woning over langere tijd naar verwachting in waarde stijgt. Ook als je maandelijkse ‘cashflow’ (opbrengsten minus kosten) licht negatief is, kan een verhuurwoning over de langere termijn de moeite waard zijn.
Hoeveel je onder aan de streep overhoudt aan de verhuur, kan nogal een ingewikkelde rekensom worden. In ons blog 'Overwaarde van je huis gebruiken voor een tweede woning om te verhuren' hebben we een rekenvoorbeeld gemaakt.
Twijfel je of een verhuurwoning voor jou financieel verstandig is? Plan nu een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek met een onafhankelijk financieel adviseur die je hierbij kunt helpen.
Check onze veelgestelde vragen voor meer informatie over onze verhuurhypotheek. Wil je liever iemand spreken? Plan dan een vrijblijvend oriëntatiegesprek.