Zo verhuur jij jouw woning aan studentenZo verhuur jij jouw woning aan studenten
Blog

Zo verhuur jij jouw woning aan studenten

Knab | Online bank. Menselijke service.Knab Online bank. Menselijke service.5 November 2019 at 09:00

Heb je een tweede huis dat je niet per se gebruikt? Dan kan het interessant zijn om de woning te verhuren. Aan studenten bijvoorbeeld. Vooral in de grote steden is de woningnood onder studenten hoog, waardoor ze minder hoge eisen stellen dan andere woningzoekenden. Kan dus interessant zijn! Maar hoe pak je dit aan en waar moet je op letten? Je leest het in dit artikel.

‘Dit blog is geschreven door Judith Hof die werkt bij Knab, de online bank die je helpt meer uit je geld te halen.’

Je tweede woning verhuren

Als je een tweede huis hebt – maar deze zelf niet bewoont – kun je deze verhuren. Je zal waarschijnlijk wel toestemming moeten vragen aan de gemeente en je hypotheekaanbieder, maar verder houdt weinig je tegen. Dit kan je extra inkomen opleveren en zo wordt de woning tenminste gebruikt.

Het verhuren aan studenten is interessant, omdat je de verschillende kamers van je woning los kan verhuren. Dat levert meer op. Daarnaast stellen studenten minder eisen aan een woning, dus hoef je er niet voor te zorgen dat het helemaal spic en span is.

Lees je eerst in

Zoals gezegd dien je eerst toestemming te vragen aan de gemeente om je huis te verhuren. Zonder een vergunning mag je jouw woning simpelweg niet verhuren. Om een vergunning te krijgen, moet je huis wel aan verschillende regels en eisen voldoen. Een krakkemikkig bouwval komt dus niet door de keuring.

Om je woning netjes en leefbaar te houden, is het slim om strakke afspraken te maken met de bewoners.

Daarnaast heb je toestemming nodig van de hypotheekaanbieder. Verhuur heeft invloed op de woningwaarde en daar is jouw geldverstrekker misschien niet blij mee. Ook moet je verschillende belastingen betalen en moet je ervoor zorgen dat de woning brandveilig is. Vergeet daarnaast niet dat huurders allerlei rechten hebben, waardoor je ze niet zomaar uit je huis kan zetten. Genoeg om je over in te lezen dus.

Zet afspraken op papier

Om je woning netjes en leefbaar te houden, is het slim om strakke afspraken te maken met de bewoners. Spreek bijvoorbeeld af hoeveel personen er maximaal mogen wonen en wat wel en niet veranderd mag worden aan de woning. Ook kan het slim zijn om een fatsoenlijk bedrag te vragen als borg. Dit kun je eventueel inhouden als de huurder de woning niet zo achterlaat als afgesproken.

Vraag een fatsoenlijke prijs

Studenten hebben over het algemeen niet het grootste budget. Zorg daarom dat de huurprijs die je per kamer vraagt, redelijk is. Bedenk voor jezelf of je enkel kale huur wilt of dat je ook bijvoorbeeld het gas, water, licht en internet regelt. In dat laatste geval kun je meer huur vragen, omdat je zelf meer kosten hebt. Om precies te berekenen wat jij voor je woning kan vragen, kun je het puntensysteem van het woningwaarderingsstelsel gebruiken.

Informeer je omgeving

Niet alle wijken zijn geschikt voor een studentenhuis. In een rustige omgeving met veel gezinnen of ouderen zorgt een huis vol jongeren misschien voor overlast. Overleg daarom met je buren, maak afspraken en zoek geschikte huurders. Er zijn genoeg rustige, nette studenten die niet snel voor (geluids)overlast zorgen.

Gebruik de gratis modelovereenkomst van Knab

Overweeg je jouw huis te verhuren aan studenten? Zorg dan dat je strakke afspraken maakt, om de verhuur zo soepel mogelijk te laten verlopen. Om je hiermee op weg te helpen, kun je via Knab een gratis model huurovereenkomst downloaden. Zo weet jij aan welke voorwaarden de overeenkomst moet voldoen.

Met de Dynamic Verhuurhypotheek is kamerverhuur aan studenten alleen toegestaan als er een familielid t/m de tweede graad in de woning woont.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Check onze veelgestelde vragen voor meer informatie over onze verhuurhypotheek. Wil je liever iemand spreken? Plan dan een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Team Verhuur
Plan een gesprek