Privé of zakelijk investeren in vastgoed? Pensioen-tips voor ondernemersPrivé of zakelijk investeren in vastgoed? Pensioen-tips voor ondernemers
Blog

Privé of zakelijk investeren in vastgoed? Pensioen-tips voor ondernemers

Eline GeerdesEline Geerdes17 June 2020 at 14:00

Privé of zakelijk investeren in vastgoed. Wat is wijsheid? Als ondernemer bouw je zelf je pensioen op. Voor sommigen is dat best een uitdaging. Want waar kies je voor? Je hebt verschillende mogelijkheden

Zo kan je bijvoorbeeld geld wegzetten binnen je onderneming (een zogenaamde oudedagsreserve). Je kan privé voor je pensioen sparen via een lijfrente. Misschien heb je mazzel en kan je je bedrijf verkopen met een flinke winst. Deze winst kan je voor een gunstige belastingbehandeling omzetten naar een stakingslijfrente. Maar er is nog een interessante, iets tastbaardere optie: privé of zakelijk investeren in vastgoed. Daar vertellen we je graag wat meer over.

Voordelen van privé of zakelijk investeren in vastgoed

Investeren in vastgoed heeft een hoop voordelen. Je hebt er bijvoorbeeld meteen plezier van, omdat je direct huurinkomsten ontvangt. Bovendien kan je de huurprijs indexeren, waardoor je huurinkomsten elk jaar iets hoger kunnen worden. Zo volgt je pensioenpotje de inflatie.

Nadelen van privé of zakelijk investeren in vastgoed

Natuurlijk zijn er ook risico’s wanneer je als ondernemer (privé of zakelijk) investeert in vastgoed. De huizenmarkt kent zo zijn grillen. Wie weet wat de huizenprijzen de komende jaren doen?

Daarbij krijg je te maken met huurders, die soms heel vriendelijk zijn, maar ook voor overlast kunnen zorgen. Huurders zijn in beginsel goed beschermd in Nederland.

Tot slot heb je als verhuurder de plicht om groot onderhoud te plegen. Hier moet je wel een goede buffer voor hebben.

Wanneer je de voordelen tegen de nadelen hebt afgewogen en besloten hebt dat je gaat investeren in vastgoed, heb je de keuze om dit privé of zakelijk te doen.

Privé of zakelijk investeren in vastgoed - Wat is wijsheid?

Zakelijk investeren in vastgoed

Bij zakelijk investeren in vastgoed koop je vanuit je eigen bedrijf beleggingspanden met als doel deze te verhuren. Dit kan zowel vanuit een eenmanszaak als vanuit een BV zijn. Het grote voordeel hiervan is dat alle onderhouds-, beheer- en overige exploitatiekosten én rentelasten fiscaal aftrekbaar zijn.

Maar er zijn twee belangrijke nadelen bij zakelijk investeren in vastgoed. Alle huurinkomsten worden gezien als omzet en worden dus ook op die manier belast. Daarbij wordt de winst die je maakt bij de verkoop van het huis belast.

Privé investeren in vastgoed

Je hoeft als ondernemer niet vanuit je bedrijf te investeren in vastgoed. Er zitten veel voordelen aan privé investeren in vastgoed.

Wanneer je niet zelf in je tweede woning woont en je er geen extra inspanning voor levert, valt de woning fiscaal gezien in box 3. Over de waarde van de woning betaal je dan als ‘overige onroerende zaak’ belasting. Hoeveel dat precies is, is afhankelijk van de WOZ-waarde.

Maak je bijvoorbeeld een bed & breakfast van de woning, dan valt deze weer in een andere box.

Een groot voordeel van een box 3 woning is dat de huurinkomsten niet belast zijn. Kosten die gemoeid zijn met de koop en financiering van een box 3 woning (zoals de rente) zijn niet aftrekbaar.

Een ander voordeel is dat je beter beschermd bent als je een verhuurwoning op persoonlijke titel koopt in het geval dat er iets mis gaat. Dat is zeker het geval als je een deel van de woning financiert met een verhuurhypotheek.

Investeren in vastgoed met een verhuurhypotheek

Waarschijnlijk heb je goed gespaard als ondernemer, maar om je gehele pensioen in één keer in een woning te stoppen? Dat is misschien een beetje riskant.

Een verhuurhypotheek biedt daarin een oplossing. Deze is namelijk speciaal bedoeld voor particulieren die een huis willen kopen voor de verhuur.

Particulier betekent dat je t/m 4 woningen voor de verhuur bezit. Koop je er meer, dan word je gezien als professioneel belegger.

Wat is een verhuurhypotheek?

Een verhuurhypotheek lijkt in beginsel op een hypotheek voor eigen bewoning, met een paar essentiële verschillen. Zo mag de woning waar een verhuurhypotheek op is gevestigd permanent verhuurd worden. Dit is bij normale hypotheken meestal niet zo.

De rentes zijn gemiddeld wel een stukje hoger en er worden aanvullende eisen gesteld aan het onderpand en de aanvrager. Welke eisen dit zijn verschillen per geldverstrekker.

Denk aan het taxatierapport, waarin de 'waarde in verhuurde staat' opgenomen moet worden. Deze wijkt vaak af van de gebruikelijke marktwaarde.

Eigen geld bij een verhuurhypotheek

Bij hypotheken voor eigen bewoning kan je vooralsnog 100% van de waarde van de woning financieren. Bij verhuurhypotheken is dat niet zo. Je hebt altijd eigen geld nodig voor de hypotheek en de bijbehorende kosten. Hoeveel dat is, verschilt per verstrekker.

Met de Dynamic Verhuurhypotheek kan je tot 90% van de waarde van de woning in verhuurde staat financieren.

Met een hypotheek zijn natuurlijk hypotheeklasten gemoeid. Deze lasten kan je gelukkig (deels of geheel) betalen met de huurinkomsten die je ontvangt. Zo lossen je huurders in feite je hypotheek af.

Na de looptijd van de hypotheek heb jij een afbetaalde woning, waar je mee kan doen wat je zelf wil: verkopen of aanhouden om elke maand huurinkomsten te ontvangen.

Laat je adviseren over een verhuurhypotheek

Is privé of zakelijk investeren in vastgoed interessant voor jou als ondernemer? Dan is de Dynamic Verhuurhypotheek misschien iets voor jou. Bij ons vind je scherpe rentes, die je tot 30 jaar vast kan zetten. Zo ben je voor lange tijd verzekerd van een gunstige rente.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Check onze veelgestelde vragen voor meer informatie over onze verhuurhypotheek. Wil je liever iemand spreken? Plan dan een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Team Verhuur
Plan een gesprek