Nieuwbouw verhuren met een verhuurhypotheek– hoe werkt het?Nieuwbouw verhuren met een verhuurhypotheek– hoe werkt het?
Blog

Nieuwbouw verhuren met een verhuurhypotheek

Hoe werkt het?

Oscar VerheijenOscar Verheijen16 December 2021 at 09:00

Een nieuwbouwwoning verhuren kan een slimme manier zijn om te investeren in vastgoed. De woningen zijn in de regel duurzaam gebouwd, dus energiezuinig, en omdat de woning nog gloednieuw is ben je de eerste jaren weinig kwijt aan onderhoud. Nu zijn er wel steeds meer gemeentes die een zelfbewoningsplicht instellen voor nieuwbouwwoningen. Is het nog wel mogelijk om een nieuwbouwwoning te kopen om te verhuren? Je leest het in dit blog!

Zoals je weet zijn er steeds meer gemeentes die een zelfbewoningsplicht en/of anti-speculatiebeding hebben. Of deze maatregel het beoogde effect gaat hebben, daar zijn de meningen over verdeeld.

Voorstanders zeggen dat kopers hierdoor meer kans maken op de huizenmarkt omdat er simpelweg meer aanbod is dat niet naar beleggers gaat. Tegenstanders zeggen dat de maatregel misschien een pleister op de wond is voor kopers, maar dat het middensegment van de huurmarkt hierdoor nog meer op slot raakt, terwijl deze groep met midden-inkomens het al lastig genoeg heeft. Ook zetten ze vraagtekens bij de handhaafbaarheid van deze maatregelen.

Een nieuwbouwwoning verhuren – met welke regels moet ik rekening houden?

Toch lijkt de komst van een zelfbewoningsplicht in het meerendeel van de Nederlandse gemeentes een feit. De precieze inhoud van de maatregel verschilt per gemeente, maar de strekking is hetzelfde: kopers van een nieuwbouwwoning tot een bepaalde WOZ-waarde in de gemeente zijn verplicht er voor een bepaalde periode zelf te gaan wonen. De grens verschilt. Vaak is deze gesteld op € 200.000, of de op dat moment geldende NHG-limiet. Gemeentes zoals Amsterdam of Vught gaan verder, en stellen een grens van € 512.000 en € 600.000, respectievelijk.

Toch, als je een gemeente vindt waar deze zelfbewoningsplicht niet geldt, kan het interessant zijn om een nieuwbouwwoning te kopen en te verhuren om de middenhuur-markt te bedienen. De vraag naar dit type huurwoning is immers bijna overal groot.

Per gemeente verschillen de uitzonderingen op de regel ook. Zo mag je in meerdere gemeentes de nieuwbouwwoning wél verhuren aan directe familie, of wanneer je tijdelijk in het buitenland verblijft.

Bekijk goed onder welke gemeente de woning valt en welke regels er gelden vóórdat je een nieuwbouwwoning koopt om te verhuren.

Verhuur nieuwbouw de moeite waard?

In veel gemeentes wordt het je moeilijker gemaakt. Valt de woningwaarde onder een bepaalde grens? Dan moet je er minstens een aantal jaar zelf gaan wonen. Daarnaast blijkt dat woningen aan de bovenkant van de markt doorgaans moeilijker te verhuren zijn, omdat deze minder op slot zit dan het middensegment.

Toch, als je een gemeente vindt waar deze zelfbewoningsplicht niet geldt, kan het interessant zijn om een nieuwbouwwoning te kopen en te verhuren om de middenhuur-markt te bedienen. De vraag naar dit type huurwoning is immers bijna overal groot.

Voordelen nieuwbouw verhuren

Ook worden alle woningen tegenwoordig gebouwd volgens strikte duurzaamheidsmaatregelen, waardoor deze huizen energiezuinig zijn. Goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Tel daarbij op dat je de eerste jaren van je nieuwbouw-verhuurderschap bijna geen onderhoudskosten kwijt bent, waardoor het een interessante propositie is.

Dus, je hebt een nieuwbouwwoning gevonden in een gemeente die geen zelfbewoningsplicht heeft. Je wil deze kopen om te verhuren, en dit financieren met een verhuurhypotheek. Hoe verder?

Nieuwbouw verhuren met de Dynamic Verhuurhypotheek

De Dynamic Verhuurhypotheek is aan te vragen voor een nieuwbouwwoning. Hoeveel je maximaal kan lenen bereken je hier. Doe, voordat je de hypotheekaanvraag doet, de volgende checks:

  • Je kan een gevalideerd nieuwbouwtaxatierapport aanleveren
  • De woning heeft een Waarborgcertificaat Stichting GarantieWoning, inclusief afbouwgarantie
  • Koop- /aanneemovereenkomst + meerwerkspecificatie is aanwezig
  • De nieuwbouwwoning is ten minste casco opgeleverd en heeft elektriciteit en warm/koud water voorzieningen
  • Bouwdepot heeft stelposten voor keuken en badkamer (als deze geen onderdeel zijn van de aanneemsom);
  • Hypotheeklasten tot de verwachte opleverdatum zijn betaalbaar uit inkomen en/of eigen middelen

Ook goed om te weten is, dat we alleen huurinkomsten uit een getekend huurcontract voor een nieuwbouwwoning mee kunnen nemen in de maximale hypotheekberekening als de woning binnen 6 maanden wordt opgeleverd.

Wil je meerwerk verrichten aan de woning? De looptijd van een bouwdepot voor een nieuwbouwwoning is 18 maanden, en kan met 6 maanden verlengd worden.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Check onze veelgestelde vragen voor meer informatie over onze verhuurhypotheek. Wil je liever iemand spreken? Plan dan een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Team Verhuur
Plan een gesprek