Dynamic in gesprekDynamic in gesprek
Interview

Dynamic in gesprek met Thierry Stokkink van Thuiz Hypotheken en Vastgoed Community

Eline GeerdesEline Geerdes17 September 2021 at 10:00

Dynamic gaat het gesprek aan met hypotheekadviseurs. Hoe is de liefde voor het vak ontstaan? Wat is hun visie op de markt? Wat vinden ze van ons product? Wat zijn hun verwachtingen? We komen het allemaal te weten in deze nieuwe rubriek!

Even voorstellen…

Veertien jaar lang ben ik hypotheekadviseur geweest, maar sinds een jaar ben ik vooral bezig met de aansturing en marketing rondom de twee bedrijven. Ik vond dat informatie over de markt transparanter kon, dus heb ik naar een manier gezocht om de materie in hapklare brokken aan consumenten te presenteren. Daarom ben ik vier jaar geleden begonnen met video’s opnemen en werd ik de eerste vloggende hypotheekadviseur.

Ongeveer twee jaar geleden ben ik in de niche van verhuurhypotheken gestapt en zijn we begonnen met het helpen van beginnende investeerders in vastgoed. Ondertussen ligt onze focus op de ervaren vastgoedbelegger. Zelf heb ik een portefeuille van twaalf verhuurpanden opgebouwd (waarvan we er onlangs één hebben verkocht).
Thierry Stokkink

Ik heb door de jaren heen een publiek opgebouwd door middel van social media; het YouTube kanaal “Investeren in vastgoed voor de verhuur” met informatievideo's en de Facebookgroep “Vastgoed Mastermind” van 6000 mensen waar vanuit we een betaalde vastgoed-community zijn gestart. 700 betaalde leden krijgen daarin allerlei masterclasses, strategiesessies en netwerkbijeenkomsten aangeboden.

Ik vind het leuk om kennis en strategieën te delen door middel van webinars en geef deze informatie gratis weg, wat eigenlijk precies het tegenovergestelde is van wat de branche doet. Om die reden heb ik door de jaren heen veel volgers en fans kunnen opbouwen in plaats van alleen klanten.”

Hoe is je eigen interesse in de verhuurhypothekenmarkt ontstaan?

“In eerste instantie wilde ik niet meer afhankelijk zijn van mijn bedrijf en passief inkomen opbouwen. Ik merkte dat ik, net als bijna iedereen in het vak, een hypotheekadviseur was die mensen hielp en advies gaf over verhuurhypotheken, terwijl ik zelf geen vastgoed voor de verhuur had.

Ik was een keer bij een bijscholing over verhuurhypotheken waar door een docent werd gevraagd wie er allemaal een verhuurpand in bezit hadden. Van de 29 adviseurs stak maar één persoon zijn hand op. Dat vond ik eigenlijk nogal verrassend, waardoor ik uit mijn comfortzone ben gestapt en de uitdaging aan ben gegaan om zelf te investeren in verhuurpanden.”

Zijn er dingen waar je tegenaan loopt op het gebied van verhuurhypotheken?

“Frustratie nummer één bij klanten is dat er geen panden te vinden zijn. Frustratie nummer twee is dat de markt niet bepaald transparant is. Er zijn veel strenge regeltjes en zaken waar je rekening mee moet houden.

Ik heb verschillende vergelijkingen gemaakt waar ik alle verstrekkers van verhuurhypotheken naast elkaar zet en precies weet bij welke geldverstrekker je moet zijn in welke situatie. Ik merk wel dat de concurrentie steeds groter wordt tussen partijen, waardoor de acceptatieregels iets soepeler worden.

Zo’n vergelijkingsoverzicht heb ik trouwens ook gemaakt van de eigen woninghypotheek: bijvoorbeeld hoe ze met vastgoedbeleggers omgaan en over crowdfundingplatformen, vastgoedopleidingen en taxateurs. Deze overzichten geven vastgoedbeleggers meer inzichten in de vastgoedwereld.”

“Veel mensen zeggen dat het een lastige markt is om woningen te kopen, dus ik dacht: als het me lukt om in een aantal weken elf woningen te kopen, dan zal ik eens laten zien dat er nog steeds woningen zijn. Je moet alleen een goede mindset en het juiste netwerk hebben om de stap te wagen.”

Thierry Stokkink

Wat zou volgens jou een aanwinst zijn voor ons als geldverstrekker?

“Toen ik nog hypotheekadviseur was heb ik bij een partij een goed systeem meegemaakt. Zij zagen dat ik bij het aanleveren van documenten 92% first time right had en beloonden mij (en andere hypotheekadviseurs) daarmee. Je betaalde minder dossierkosten, je kreeg een bepaalde status en bijbehorende privileges. Met zo’n systeem help je elkaar, daag je elkaar uit en wil je het als hypotheekadviseur ook direct goed doen. Je moet als geldverstrekker, hypotheekadviseur en klant niet de dupe zijn van de hypotheekadviseur die alles maar over de schutting gooit – zij krijgen een minder goede behandeling en dat doen ze zelf. De goede adviseurs en hun klanten mogen daar niet onder lijden. Dat vind ik een mooi systeem.

Daarnaast hebben onze klanten vaak ook behoefte aan een hypotheekverstrekker die in het buitenland financiert, voornamelijk in Engeland. Daar zijn de rendementen nog goed, is er nog vertrouwen in de markt en is de verhouding tussen vraag en aanbod nog normaal. Ik snap dat het veel voeten in de aarde heeft om dat te bewerkstelligen als geldverstrekker, maar het is wel een wens die vaak voorbij komt. Ook is er veel vraag naar het financieren van transformatie-/combinatie-panden.”

Heb je nog tips voor beginnende vastgoedbeleggers?

“Neem via deze link een kijkje bij ons netwerk van vastgoedbeleggers en gebruik de kortingscode “Tryout”. Met onze vastgoed community hebben we een groep met gelijkgestemde vastgoedbeleggers gecreëerd. Er was heel veel vraag naar transparante, correcte informatie over vastgoed en in dat gat zijn wij gesprongen. We hebben elke week online netwerkbijeenkomsten en maandelijkse masterclasses en die blijken, volgens veel volgers, nog veel waardevoller dan vastgoedcursussen.”

Krijg je wel eens negatieve reacties op je social media pagina’s?

“Nee, eigenlijk niet. Ik post op LinkedIn, Facebook en YouTube en omdat ik voornamelijk kennis en informatie deel, krijg ik meestal de gun-factor. Ik heb ook alles gefilmd van de aankopen van elk pand die ik zelf heb gekocht, inclusief de fouten die ik heb gemaakt. Die 13-delige videoreeks staat ook in de Vastgoed Community.

Natuurlijk heb ik wel een paar reacties gekregen toen ik aan mijn volgers liet weten dat ik twaalf panden ging aanschaffen, met de opmerking dat het me nooit zou lukken. Maar ik heb laten zien dat het in theorie helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Veel mensen zeggen dat het een lastige markt is om woningen te kopen, dus ik dacht: als het me lukt om in een aantal weken elf woningen te kopen, dan zal ik eens laten zien dat er nog steeds woningen zijn. Je moet alleen een goede mindset en het juiste netwerk hebben om de stap te wagen. En dat vind je dus ook in de Vastgoed Community.”

Heb je nog een leuke anekdote of een leuk verhaal over verhuurhypotheken?

“Er wordt gezegd dat je het gemiddelde bent van de vijf mensen waar je het meest mee omgaat. Ik heb de afgelopen jaren mijn netwerk veranderd en ben heel veel omgegaan met grote vastgoedbeleggers. Daardoor durfde ik op een gegeven moment de stap te wagen in het investeren in vastgoed. Op dat moment had ik één woning en daarna in anderhalve maand ineens dertien panden, verspreid over heel Nederland. Als ik zeg dat ik iets ga doen, dan ga ik er ook voor 100% voor, maar in dit geval komt dat wel omdat ik mijn netwerk heb veranderd. Veel mensen zeggen kennis is macht, maar als je er niks mee doet schiet je er niks mee op. Een groot en goed netwerk is in mijn ogen dus veel belangrijker en dat is dan ook de reden dat we dat zijn gaan faciliteren voor andere vastgoedbeleggers.”

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Check onze veelgestelde vragen voor meer informatie over onze verhuurhypotheek. Wil je liever iemand spreken? Plan dan een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Team Verhuur
Plan een gesprek