Dynamic in gesprekDynamic in gesprek
Interview

Dynamic in gesprek met Bennie de Jong van SpaaQ

Eline GeerdesEline Geerdes23 March 2022 at 11:00

Even voorstellen…

"In 2015 heb ik, eigenlijk een beetje uit frustratie naar de gevestigde orde toe, SpaaQ opgericht. Er kwamen mensen naar mij toe die al een adviseur hadden gesproken, maar vervolgens toch aan mij vroegen of ik het ze nog eens uit wilde leggen. Dus ik vroeg me af waarom het allemaal zo moeilijk en langdradig moet. Als ik ergens een hekel aan heb is het dingen vier of vijf keer uitleggen.

Ik vind het belangrijk om te levelen met je klant zodat alles duidelijk is. De klant moet zeker weten waar hij z’n handtekening onder zet en op een verjaardag kunnen navertellen wat ik heb uitgelegd. Het maakt mij dan niet uit of een gesprek twee uur of een half uur duurt. Los van het feit of het een betalende klant is of gaat worden, wil ik dat mijn klant met een glimlach naar buiten loopt.
Bennie de Jong

Bij de oprichting van SpaaQ richtten we ons volledig en alleen op starters. Dat was uniek in de markt: ik was de jongste hypotheekadviseur met een eigen kantoor én ik was er alleen voor starters. Maar ik kwam er snel achter waarom er geen kantoren waren die alleen starters hielpen, want via mond- op mondreclame wilden ook de ouders, buren, opa’s en oma’s van die starters hypotheekadvies. Daarom hebben we besloten in 2019 iedereen te voorzien van advies. Dus doorstromers, oversluiters, verhuurhypotheken, buitenlandse inkomens enzovoort. Dat heeft erin geresulteerd dat ik met mijn drie collega’s nu alle tijd voor alle klanten heb."

Hoe ziet jullie verhuurhypotheken portefeuille eruit?

"We doen zo’n 25 tot 30 verhuurhypotheken per jaar. Onze klanten zitten verspreid over de hele wereld, maar verhuurhypotheken worden vooral voor panden in de grotere steden (voornamelijk Rotterdam en Den Haag) afgesloten."

En wat voor klanten zijn dit?

"Klanten die een verhuurhypotheek afsluiten zijn vaak al een aantal stappen verder en hebben al veel uitgezocht. Of ze hebben juist helemaal geen verstand van verhuurhypotheken, maar wel heel veel geld en weten niet waar ze het moeten laten. Aan de andere kant vergeten mensen vaak dat je flink wat eigen geld moet inleggen bij een verhuurhypotheek. Het is niet voor iedereen weggelegd.

Ik merk in ieder geval wel dat klanten snel meerdere panden ambiëren, het is nooit ik neem één pand en daar laat ik het bij. Er zit een bepaalde drive in die mensen om snel en veel panden aan te schaffen. Achter het afsluiten van een reguliere hypotheek zit een totaal andere emotie."

“Wat is druk? Ik zeg nooit dat ik het druk heb. Want druk maak je jezelf. Als je alles goed kan plannen en je in wil zetten voor datgene wat je belangrijk vindt, dan ben je niet druk.”

Bennie de Jong

Loop je wel eens ergens tegenaan bij het aanvragen van hypotheken voor je klanten?

"Ik denk dat het volledig in je eigen inventarisatie zit als je ergens tegenaan loopt. In zeven jaar tijd heb ik nog nooit een afwijzing gehad, simpelweg omdat we onze dossiers op orde hebben. Ik doe pas een aanvraag als ik weet dat het past. Ik vind het zonde van m’n tijd om een dossier voor te bereiden en dan maar een aanvraag in te schieten, terwijl ik eigenlijk wel weet dat hij niet geaccepteerd zal worden. Wij doen ongeveer 15% van het marktaandeel in Zoetermeer aan hypotheekdossiers met twee hypotheekadviseurs. Dat gaat alleen maar goed als je overal strak op zit."

Heb je nog tips?

"Als mensen bij ons aan tafel zitten voor een verhuurhypotheek is het niet dat we alleen gaan kijken naar de verhuurhypotheek zelf. Er is ook begeleiding voor klanten nodig om daadwerkelijk te gaan verhuren, welke risico’s daar aan vast zitten, huurcontracten die erbij komen kijken en allerlei zaken. Het is een totaalpakket van ontzorgen wat je daarbij krijgt. Daar moet je moeite in steken en de tijd voor hebben. Dus een tip voor adviseurs die het eigenlijk niet aankunnen; zeg gewoon nee, zeker in deze drukke markt."

Verwacht je dat het zo druk gaat blijven dit jaar?

"Wat is druk? Ik zeg nooit dat ik het druk heb. Want druk maak je jezelf. Als je alles goed kan plannen en je in wil zetten voor datgene wat je belangrijk vindt, dan ben je niet druk. Ik denk wel dat de vraag naar verhuurhypotheken groot zal blijven. Er zal altijd een rijke oom, vader of oma zijn die een appartement voor de kinderen wil kopen. En stel dat de woningmarkt inzakt, dan zijn de mensen met geld de eersten die er weer zijn. Dus dat zie ik niet snel veranderen."

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Check onze veelgestelde vragen voor meer informatie over onze verhuurhypotheek. Wil je liever iemand spreken? Plan dan een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Team Verhuur
Plan een gesprek