Dynamic in gesprekDynamic in gesprek
Interview

Dynamic in gesprek met Wouter den Dulk van Den Dulk & Partners

Eline GeerdesEline Geerdes2 August 2021 at 14:00

Dynamic gaat het gesprek aan met hypotheekadviseurs. Hoe is de liefde voor het vak ontstaan? Wat is hun visie op de markt? Wat vinden ze van ons product? Hebben ze nog bepaalde verwachtingen? We komen het allemaal te weten in deze nieuwe rubriek!

Even voorstellen…

"In 1998 begon ik bij de, nu niet meer bestaande, RVS (Rotterdamse Verzekerings Sociëteit). Sinds 2007 werk ik helemaal zelfstandig en de laatste drie à vier jaar ben ik intensief bezig met vastgoed en de financieringen daarvan.

Ik werk samen met vier freelancers die aanvragen overnemen als mijn agenda vol zit. Alles loopt uiteindelijk wel altijd via mijn kantoor, dus alle aanvragen check ik zelf nog na.

Mijn klantenbestand is een mix van verschillende consumenten. Beginnende beleggers, die overwaarde op hun woning hebben en dat willen opnemen om daarmee hun eerste stapjes in de vastgoedwereld te zetten. Klanten die al één of twee panden hebben en willen herfinancieren en uitbreiden, maar ook grotere partijen die grotere portefeuilles hebben. Het zijn voornamelijk particuliere beleggers die bij ons aankloppen, en dan vaak ondernemers met een BV of een éénmanszaak."
Pascal Geraets

Hoe ben je in de verhuurhypothekenmarkt gerold?

"Bij de RVS deed ik niet alleen verzekeringen, maar ook hypotheken. In 2002 begon ik bij een makelaarskantoor, daar werd ik besmet met vastgoed en alles wat daarbij hoort. Er kwamen steeds meer producten op de markt en mensen toonden steeds meer interesse in vastgoed. Toen is de bom figuurlijk ontploft bij mij. Dat komt ook mede door mijn actieve rol binnen social media.

Ik heb sinds kort ook een eigen Facebook-groep, ‘Financiering Vastgoed’, waar ik veel content plaats over het financieren van vastgoed. Het gaat dan echt om informatie uitwisselen, ik wil niet dat er op mijn pagina off-market deals of aanbod van onderpanden geplaatst worden. De groep bestaat nu ongeveer vier maanden en heeft al 800 leden, dus het onderwerp blijkt erg populair.

Er zijn de laatste jaren enorm veel producten van diverse aanbieders op de markt gekomen, waarbij Dynamic natuurlijk een unieke USP heeft met 90% LTV. Veel van mijn klanten zijn op zoek naar een partij waarbij je weinig eigen middelen hoeft in te brengen, dus dan is Dynamic een goeie partij."

Loop je nog ergens tegenaan op het gebied van verhuurhypotheken?

"Ik vind het goed dat Dynamic naar het algemene plaatje kijkt, maar ik loop er wel eens tegenaan dat jullie je beperken tot vier onderpanden. Het is jammer om klanten dan naar een andere partij te moeten sturen. Waar ik op algemeen gebied vooral tegenaan loop, zijn vragen over financieringen op transitie gebied. Er staan nu veel bedrijfspanden leeg en ik krijg vaak de vraag of deze getransformeerd kunnen worden tot woningen.

Ook krijg ik veel vragen over nieuwbouwfinancieringen voor de verhuur. Het zou wel een kans zijn voor Dynamic om daar wat soepeler mee om te gaan. Ik krijg bijna wekelijks één of twee belletjes dat ze op zoek zijn naar een partij die nieuwbouw financiert. Bestaande bouw is natuurlijk al schaars en daar zitten al heel veel mensen op te azen, dus dit is een uitgelezen kans."

“Goed en duidelijk advies geven vind ik hier heel belangrijk. Vooral jongere personen zien vaak gouden bergen en eurotekens, maar ik denk dan: weet waar je aan begint. Daar proberen wij onze klanten ook echt bij te ondersteunen.”

Pascal Geraets

Wat raad je beginnende adviseurs en/of investeerders aan?

"Ik krijg vaak de vraag: “Ik heb niet zo heel veel eigen middelen, maar ik wil graag in vastgoed investeren. Kan dat?” Je moet een bepaalde basis hebben qua vermogen, niet alleen om te investeren in vastgoed maar ook om een reserve te hebben voor bijvoorbeeld exploitatiekosten en onderhoud van je woningen. Dus goed en duidelijk advies geven vind ik hier heel belangrijk. Vooral jongere personen zien vaak gouden bergen en eurotekens, maar ik denk dan: weet waar je aan begint. Daar proberen wij onze klanten ook echt bij te ondersteunen.

Klanten vragen ook: “Maar hoe kom ik dan aan een geschikt pand?”. Dat is op dit moment een van de grootste problemen van iedereen die in vastgoed zit. Funda is leuk, maar daar zitten 17 miljoen mensen op te kijken. Als je daar een bezichtiging wilt inplannen ben je al te laat, want makelaars zijn je al lang voor. Off-market deals op social media zijn doorgaans niet eens off-market meer, dat maakt het niet makkelijker. Mijn tip: wees creatief, maak het kenbaar dat je wil investeren in vastgoed. Bij vrienden, familie, op de sportvereniging of waar dan ook. Breid je netwerk uit en je zal zien dat mensen sneller aan je denken als ze iets voor je hebben."

Wat vind je ervan dat verhuurders, voornamelijk in de media, vaak geassocieerd worden met huisjesmelkers, terwijl wij het juist zien als verrijking van de markt?

"Ik ben het volledig met je eens dat het goed is voor de markt. Natuurlijk zitten er bepaalde personen tussen die misbruik maken van de situatie, maar over het algemeen zijn het gedreven mensen die bewust in het vastgoed stappen. Het probleem van de schaarste op de huizenmarkt is niet aan ons, de overheid moet zorgen dat er meer beschikbare (sociale) woningen komen. Dat is ons als vastgoedinvesteerders of adviseurs niet aan te rekenen."

Het was natuurlijk een turbulente start van het jaar met de verhoging van overdrachtsbelasting. Wat zijn je verwachtingen voor de rest van het jaar en komend jaar?

"Eerst zag ik een aantal klanten aanhikken tegen die 8%, maar dat duurde slechts twee maanden. Die 8% doet één jaar pijn, daarna ben je het snel weer vergeten. Het blijft rendabel om te investeren in vastgoed. Huizenprijzen stijgen nog steeds, de rente is redelijk stabiel, dus er is niets om je ongerust over te maken. Ik verwacht dat de omzet en verkoop dus gewoon doorzet. Het enige waar je tegenaan loopt is het beperkte aanbod. Daarom kijken ondernemers vaak naar het opkopen van kantoren of bedrijfspanden en deze transformeren naar appartementen. Ik denk dat dit een groot onderwerp gaat worden de komende tijd."

Heb je nog een leuke anekdote of een leuk verhaal over Dynamic of verhuurhypotheken?

"Vorig jaar had ik een relatie uit Vlaardingen die samen met zijn partner bijna € 150.000 had opgenomen en binnen vier maanden drie panden heeft kunnen aankopen. En die zijn allemaal bij jullie gefinancierd. Ik merk dat er snel geschakeld wordt als er al een dossier bij jullie ligt en er een tweede of derde aanvraag bijkomt. Als adviseur is dat prettig en zeker ook voor de klant is het fijn dat er snel duidelijkheid is."

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Check onze veelgestelde vragen voor meer informatie over onze verhuurhypotheek. Wil je liever iemand spreken? Plan dan een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Team Verhuur
Plan een gesprek