Efficiënt je Dynamic Verhuurhypotheek aanvragenEfficiënt je Dynamic Verhuurhypotheek aanvragen
Blog

Efficiënt je Dynamic Verhuurhypotheek aanvragen

Eline GeerdesEline Geerdes10 August 2020 at 14:30

Het verwerken van jouw hypotheekaanvraag gaat van start als je hypotheekadviseur alle benodigde documenten aanlevert. Een hypotheekacceptant gaat aan de slag en controleert al deze documenten. Pas als al deze documenten zijn goedgekeurd, kunnen we verder met de aanvraag. Helaas zien we dat er in deze fase vaak het een en ander fout gaat. Soms gaat het om iets heel kleins, maar soms blijkt dat het helemaal niet mogelijk is de aanvraag goed te keuren. We vertellen je graag wat de meest voorkomende valkuilen zijn, zodat je hier op kan letten bij je (volgende) hypotheekaanvraag.

Gevalideerd taxatierapport

We ontvangen veel incomplete taxatierapporten. Huurreferenties ontbreken bijvoorbeeld vaak, terwijl die noodzakelijk zijn om het taxatierapport goed te keuren.

Ook zien we veel taxatierapporten voor commercieel vastgoed, en daar is de Dynamic Verhuurhypotheek nou juist niet voor. Daarnaast ontbreken de gegevens van de VvE regelmatig.

Om zeker te weten dat het rapport aan onze eisen voldoet, maak je gebruik van een taxatierapport van Dynamis of een gevalideerd taxatierapport. Gevalideerd betekent dat het rapport is uitgebracht door tussenkomst van een gecertificeerd instituut dat een overeenkomst heeft met- en geregistreerd is bij Stichting Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT).

Bewijs huidige hypotheeklasten

In veel gevallen ontvangen we een bankafschrift met de werkelijke afschrijving van de huidige hypotheek, maar dit is niet voldoende. We hebben een duidelijk en compleet bewijs nodig van alle hypotheeklasten van je huidige hypotheek. De rente moet bijvoorbeeld ook zichtbaar zijn op dit document.

Bekijk het Formulier Aanvraag Compleet voor een volledig overzicht.

VvE documenten

Wanneer je een appartement koopt en gaat verhuren, heb je doorgaans te maken met een VvE. We willen graag weten of het appartement en het appartementencomplex goed onderhouden worden.

Dit kan je aantonen door het MJOP (meerjarenonderhoudsplan) van de VvE met ons te delen. Is zo'n plan er niet, dan moet de VvE jaarlijks minstens 0,5% van de herbouwwaarde van het gebouw reserveren.

Hiervan zien we graag een bewijs in de vorm van een afschrift.

Ontbreken woningwaarderingsstelsel (WWS)

Elke huurwoning krijgt WWS-punten: bijvoorbeeld voor oppervlakte, het aantal kamers, energiezuinigheid, kwaliteit/comfort en de woonomgeving. Hoe meer punten, hoe hoger de waardering en de maximale huur.

Het is belangrijk dat wij hier een overzicht van ontvangen.

Eigen middelen niet volledig

Bij de aanvraag wordt er gevraagd naar een overzicht van eigen middelen. Onder eigen middelen vallen spaargeld, een schenking of lening van bijvoorbeeld je ouders, of overwaarde uit de verkoop van je oude woning.

We merken dat deze vaak niet volledig worden aangetoond.

IB aangifte inzake onderneming

Als je ondernemer bent en je koopt als consument een huis om te verhuren, dan hebben we naast een Inkomensverklaring ook je meest recente inkomstenbelasting aangifte nodig.

Verklaring dat de woning marktconform wordt verhuurd

Wanneer je een huis koopt om te verhuren, is het belangrijk dat de woning marktconform wordt verhuurd.

Deze verklaring is onderdeel van het Formulier Aanvraag Compleet en vind je op de website van Dynamic.

Check je documenten

Het is voor ons, voor je hypotheekadviseur en vooral voor jou vervelend als je hypotheekaanvraag vertraging oploopt door een document dat niet klopt.

Zorg er dus voor dat al je gegevens en documenten goed en compleet zijn wanneer je ze opstuurt, zodat wij je aanvraag verder in behandeling kunnen nemen.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Check onze veelgestelde vragen voor meer informatie over onze verhuurhypotheek. Wil je liever iemand spreken? Plan dan een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Team Verhuur
Plan een gesprek