Benieuwd naar de mogelijkheden?
Check onze veelgestelde vragen voor meer informatie over onze verhuurhypotheek. Wil je liever iemand spreken? Plan dan een vrijblijvend oriëntatiegesprek.
Zoek jij een manier om je geld aan het werk te zetten? Misschien is een huis kopen om te verhuren daarvoor een slimme oplossing. Grote kans dat je dat niet zomaar contant kan afrekenen, en een verhuurhypotheek nodig hebt.
In principe werkt een verhuurhypotheek hetzelfde als een eigenwoninghypotheek; je hypotheekaanvraag wordt vooral getoetst op de betaalbaarheid op basis van je inkomen, de waarde van de woning versus de benodigde lening en je overige financiële verplichtingen. Enige aanvullende factor is de (verwachte) huurinkomsten. Maar een huis kopen om te verhuren is niet voor iedereen weggelegd. Het vereist een zekere betrokkenheid, en er zijn ook nadelen en risico’s aan verbonden. Hieronder beschrijven we 4 redenen waarom jij misschien een verhuurhypotheek aan je voorbij moet laten gaan.
Voor een verhuurhypotheek moet je altijd een bedrag aan eigen geld meenemen. Bij Dynamic kan je bijvoorbeeld tot 90% van de marktwaarde in verhuurde staat lenen. Als jij voor de overige 10% (plus overige kosten) al je spaargeld moet gebruiken, heb je geen buffer meer.
Als verhuurder loop je namelijk risico op onvoorziene kosten. Want stel je vindt de eerste 6 maanden geen huurder? Of er moet plotseling groot onderhoud aan de woning gebeuren? De lasten kunnen zich snel opstapelen. Kan je dit soort tegenslagen niet opvangen met spaargeld, dan is een verhuurhypotheek voor een huis om te verhuren waarschijnlijk voor jou niet de juiste stap.
<blockquote><p>Net als een huis heeft ook de relatie met je huurder onderhoud nodig.</p></blockquote>
Huizen hebben onderhoud nodig. Hier ben jij als verhuurder voor verantwoordelijk. Denk aan buitenschilderwerk en reguliere controle op (en eventueel vervangen van) de technische installaties. Een duidelijk overzicht van veelvoorkomend onderhoud aan huurwoningen vind je hier..
Net als een huis heeft ook de relatie met je huurder onderhoud nodig. Je gaat een relatie aan met deze mensen, en beide partijen zijn er bij gebaat om deze relatie goed te houden.
Daarnaast hebben je huurders recht op huurbescherming. Dit betekent, onder andere, dat je de huur niet zomaar op kan zeggen. Hier lees je over de rechten van de huurder via het Juridisch Loket.
Een huis kopen om te verhuren vraagt een zekere betrokkenheid. Zie je hier tegenop, kan of wil je het niet uitbesteden? Dan kan je het beter niet doen.
Een verhuurhypotheek aangaan is een grote financiële stap. Je gaat verplichtingen aan voor de lange termijn, en bent voor lange tijd aan lasten gebonden. Bovendien moet je gehele lening binnen de looptijd terugbetaald worden. Dit moet jij je goed beseffen.
Een mogelijk risico is bijvoorbeeld dat de huurinkomsten lager uitvallen dan je had verwacht. Ook kunnen de rentes flink stijgen tijdens de looptijd van je lening. Loopt je rentevastperiode af en wil je deze verlengen, dan kan het zijn dat je maandlasten plotseling flink hoger zijn.
Ook moet je rekening houden met een veranderende markt. De huizenmarkt is nu nog goed, maar het kan ook anders. In de afgelopen crisis, bijvoorbeeld, zijn vastgoedprijzen met 25% gedaald. Een nieuwe crisis kan zomaar weer voorkomen. Moet jij je woning, om wat voor reden dan ook, verkopen? Dan kan het zijn dat je hier een restschuld aan overhoudt.
We willen je niet bang maken, maar het is belangrijk om je goed te verdiepen in de fiscale en financiële gevolgen van het kopen van een huis om te verhuren. Zorg ervoor dat je zeker weet dat dit bij jou past. Bespreek de verhuurhypotheek uitgebreid met je adviseur.
De haalbaarheid van jouw verhuurhypotheek wordt in eerste instantie getoetst op je inkomen. Natuurlijk nemen we ook de (verwachte) huurinkomsten tot op zekere hoogte mee, maar het inkomen is leidend. Dit inkomen moet wel stabiel en bestendig zijn.
Het kan natuurlijk gebeuren dat je werkloos of arbeidsongeschikt raakt. Misschien staan er andere ingrijpende veranderingen te gebeuren, zoals een aankomend pensioen of ben je van plan minder te gaan werken.
Hierdoor kan je inkomen flink dalen, en zijn de verhuurhypotheeklasten plotseling een stuk minder goed betaalbaar. Denk goed na over deze risico’s, en laat je goed adviseren over de bestendigheid van je inkomen.
Ben je van plan om in de toekomst financiering voor een volgende eigen woning aan te vragen, hou er dan rekening mee dat de lasten van een Dynamic Verhuurhypotheek invloed hebben op je toetsinkomen.
De waarde van de woning en de huuropbrengsten kunnen fluctueren. Dynamic (Credit Financieringen B.V.) verstrekt hypotheken, geen beleggingsadvies. Wees je daarom bewust van de risico’s en maak een weloverwogen beslissing. Heb je vragen over de risico’s? Bespreek deze met jouw financieel adviseur.
Herken jij jezelf niet in bovenstaande redenen en ben jij je bewust van de risico’s? Dan is de Dynamic Verhuurhypotheek iets voor jou! Bespreek het met je financieel adviseur en vraag hem aan. Benieuwd wat je ongeveer kan lenen? Bereken het direct.
Check onze veelgestelde vragen voor meer informatie over onze verhuurhypotheek. Wil je liever iemand spreken? Plan dan een vrijblijvend oriëntatiegesprek.