Ik heb of verwacht moeite om mijn hypotheeklasten te betalen

Het kan gebeuren dat je moeite hebt of verwacht om je hypotheek te betalen. Doordat je je baan verliest, door een scheiding of een overlijden. Geldt dit voor jou? Mender staat voor je klaar.

Mender behandelt namens Dynamic betalingsachterstanden en kan ook met jou overleggen wat de beste aanpak is om een betalingsachterstand te voorkomen of te beperken. Neem gerust contact op met Mender of lees op de website wat zij voor jou kunnen betekenen:

Als wij een signaal krijgen dat de betaalbaarheid van je hypotheek potentieel in gevaar komt, dan nemen wij zelf contact met je op. We gaan graag in gesprek om naar een oplossing te zoeken. Je kunt natuurlijk ook contact opnemen met je adviseur. Lees ook eens onze tips over het voorkomen van geldproblemen.

Hoe kan ik geldproblemen voorkomen?

We geven je graag een aantal tips om geldproblemen te voorkomen.

1

Creëer inzicht en hou overzicht

Voorkom dat je meer uitgeeft dan je hebt. Houd bijvoorbeeld een huishoudboekje bij. Maak een budget voor de week. Pin dit bedrag en zorg ervoor dat je niet meer uitgeeft dan je hebt gepind. Kijk kritisch naar je abonnementen. Betaal je misschien voor extra televisiezenders waar je nooit naar kijkt? Kijk wat je niet nodig hebt en overweeg deze op te zeggen of ze elders goedkoper af te sluiten. Bewaar belangrijke formulieren, documenten en brieven bij elkaar in een map. Zo zie je geen rekeningen over het hoofd.

2

Check waar je recht op hebt

Maak gebruik van toeslagen of hulpmiddelen waar je recht op hebt. Lukt het niet om een baan te vinden? Check bij UWV of je recht hebt op een uitkering. Net zo belangrijk is dat je niet per ongeluk toeslagen ontvangt waarop je géén recht hebt. Check op mijn.toeslagen.nl of je toeslagen kloppen.

3

Maak gebruik van gratis hulp

Er is veel ondersteuning te vinden, als je weet waar je het moet zoeken. Hieronder vind je een paar voorbeelden:

  • Het Nibud helpt je om grip te krijgen op je uitgaven.
  • Op wijzeringeldzaken.nl geeft het ministerie van Financiën allerlei informatie over geldzaken en wordt hulp geboden als je problemen hebt door schulden.
  • Bij regelhulp.nl kan je terecht voor hulp bij het oplossen of voorkomen van financiële problemen.
  • Kun je naast je hypotheek ook andere leningen niet meer betalen? Dan kan de Gemeentelijke Kredietbank je misschien helpen. Ga naar nvvk.eu en zoek een Gemeentelijke Kredietbank bij jou in de buurt.
4

Laat je vaste lasten automatisch afschrijven

Kies voor een automatische incasso voor vaste lasten als je hypotheek, energierekening en verzekeringen. Zo hoef je niet te onthouden aan welke instanties je elke maand geld moet betalen.

5

Stel meldingen in op ‘mijn’-omgevingen

Veel instanties hebben op hun website 'mijn'-omgevingen. Je moet dan inloggen om je rekeningen te zien en te betalen. Ook kan je vaak instellen dat je een e-mail krijgt als er een nieuw bericht is. Bekijk nieuwe berichten direct. Download altijd je rekeningen en afschriften en bewaar deze bij de rest van je administratie.